22/9/22

Αδελαΐδα - Adelheid

Μια αισθηματική ταινία με φόντο τα ερείπια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλάντιμιρ Κόρνερ.
Η Αδελαΐδα είναι η κόρη μιας οικογενείας Ναζί, η οποία μετά τον πόλεμο παραμένει στη βίλα των γονιών της και τη συντηρεί σαν να είναι υπηρέτρια, αφήνοντας πίσω της τα τυχόν μεγαλεία που είχε ζήσει κατά την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τους Γερμανούς. Για κάποιο λόγο που αγνοούμε, στο χωριό καταφθάνει ένας Τσέχος υπολοχαγός που δεν θέλει να τον αναφέρουν με το βαθμό του, με σκοπό να κάνει «απογραφή» (κατά κάποιο τρόπο) της περιουσίας των Γερμανών στη βίλα. Θα συναντήσει τη γοητευτική (με σκληρά χαρακτηριστικά) Αδελαΐδα, για την οποία τα συναισθήματά του δύσκολα θα κατασταλάξουν.
Ο σκηνοθέτης Φράντισεκ Βλάτσιλ («Μαρκέτα Λαζάροβα») σκηνοθετώντας για πρώτη φορά με χρώμα (με διευθυντή φωτογραφίας τον Φράντισεκ Ούλντριχ της «Κοιλάδας των μελισσών») χρησιμοποιεί μουντά γήινα χρώματα που εκφράζουν μία βαθιά αίσθηση λύπης και απώλειας, ενώ οι σκοτεινές σκηνές αποτυπώνουν με ενάργεια την καχυποψία που διαπνέει τη μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών σχέση.
Ποιητικό ερωτικό δράμα, δύσκολο στη θέαση από τον σημερινό θεατή, αλλά αξίζει τον κόπο για να απολαύσει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των δύο κεντρικών χαρακτήρων που προκύπτουν από τα κατάλοιπα ενός μεγάλου πολέμου και ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Έμμα Τσέρνα, που εκφράζει περιέργεια και αμφιβολία ταυτόχρονα με κάποιον υποβόσκοντα ερωτισμό. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 22/9/22 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Ιστορική, Πολεμική (99΄)
Χώρα: Τσεχοσλοβακία (1970, αποκατεστημένη ψηφιακά)
Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ
Παίζουν: Πετρ Τσέπεκ, Έμμα Τσέρνα, Ζαν Βόστρτσιλ
Σύνοψη: Στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πρώην Τσέχος στρατιώτης αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός αρχοντικού που ανήκε στο παρελθόν σε μια γερμανική οικογένεια. Ερωτεύεται την κόρη της οικογένειας, η οποία ζει στο αρχοντικό ως υπηρέτρια και αναγκάζεται να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και το δίλημμα που υπάρχει μέσα του. Στον ένα πόλο βρίσκεται ο έρωτάς του για την Αδελαΐδα και στον άλλο πόλο η συνείδησή του, όταν ανακαλύπτει ότι στεγάζει τον Γερμανό στρατιώτη αδελφό της.
Διανομή: New Star