25/8/22

Ο κύριος Αρκάντιν – Confidential Report

Μια δραματική περιπέτεια, με πολλά στοιχεία φιλμ νουάρ, προχωρημένη για την εποχή της. Όπως άλλωστε και ο «Πολίτης Κέιν» (1947) του ιδίου του Όρσον Γουέλς. Αλλά όχι τόσο μεγαλειώδης όσο την ήθελε ο σκηνοθέτης, παρόλο που ακολουθεί τη μανιέρα του «Πολίτη Κέιν»: το μυστήριο ξεκινά με το όνομα Αρκάντιν, όπως και το Ρόουζμπαντ στον «Πολίτη Κέιν», υπάρχει έρευνα για το παρελθόν ενός μεγιστάνα με κίνδυνο της ζωής του ερευνητή, το σενάριο διαθέτει πλοκή με suspense, καταλήγει σε απροσδόκητο φινάλε, η ασπρόμαυρη φωτογραφία δίνει την ευκαιρία για παιχνίδια φωτός και σκιάς, οι λήψεις contre-plongée τονίζουν το μεγαλείο του μεγιστάνα και λήψεις plongée υπενθυμίζουν την ασημαντότητα του ερευνητή και των συμπρωταγωνιστών και φυσικά η δεσπόζουσα μορφή του Γουέλς σε ρόλο αδίστακτου δισεκατομμυριούχου, που τα θέλει όλα δικά του.
Σύμφωνα με το σενάριο (του Γουέλς, επίσης), σε μια αποβάθρα, ένας άντρας μαχαιρωμένος στην πλάτη, πέφτει μπροστά στον τυχοδιώκτη Γκάι Βαν Στράτεν (Ρόμπερτ Άρντεν), ψιθυρίζοντας στο αυτί της φιλενάδας του Μίλι (Πατρίσια Μεντίνα) το όνομα του Αρκάντιν «που θα τους φέρει πολλά λεφτά». Ο Γκάι αφήνει τη Μίλι και «πλησιάζει» την Ράινα Αρκάντιν (Πάολα Μόρι, 3η σύζυγο του Γουέλς που κάνει το ντεπούτο της εδώ) για να τον φέρει σε επαφή με τον πατέρα της. Το πετυχαίνει και ο Αρκάντιν του αναθέτει να ερευνήσει το παρελθόν του έναντι μεγάλης αμοιβής, αλλά χωρίς να πει τίποτα στην κόρη του. 
Ο Γκάι ταξιδεύει όλη την μεταπολεμική Ευρώπη, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, σε αναζήτηση στοιχείων μέσα από γνωστούς του Αρκάντιν, οι οποίοι στη συνέχεια δολοφονούνται, αφού αποκαλύπτουν ο καθένας κάποιο κομμάτι από το παρελθόν του αδίστακτου Αρκάντιν. Πληροφορούμεθα για κατασκευαστική εταιρεία στην Αιθιοπία με εκμετάλλευση των ντόπιων, για trafficking από την Πολωνία στη Νότια Αμερική, για εκμετάλλευση προσφύγων, για παροχή «κοριτσιών εξυπηρέτησης μυστικών υπηρεσιών» και για διαφθορά κρατικών λειτουργών και αστυνομικών. Είπαμε, ταινία μπροστά από την εποχή της. Δεν χάνεται.
Ο Όρσον Γουέλς είναι εντυπωσιακός με το μακιγιάζ του και εξαιρετικά «δόλιος» στο ρόλο του, ενώ μεταξύ των δευτεραγωνιστών εμφανίζονται κορυφαίοι της εποχής: Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Ακίμ Ταμίροφ και η δικιά μας -του Εθνικού Θεάτρου- Κατίνα Παξινού στον καταλυτικό ρόλο της Σόφι, πρώην αρχηγού συμμορίας στην Πολωνία, που απολαμβάνει την περιουσία της παντρεμένη μ' ένα στρατηγό στο Μεξικό. Ακόμη και τον Γκερτ Φρέμπε («Χρυσοδάκτυλο») σε ρόλο διεφθαρμένου αστυνομικού, βλέπουμε προς το τέλος. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 25/8/22 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Αστυνομική Νουάρ, Μυστηρίου (93΄)
Χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία (1955)
Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Παίζουν: Όρσον Γουέλς, Ρόμπερτ Άρντεν, Πίτερ Βαν Άικ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού, Πάολα Μόρι, Ακίμ Ταμίροφ, Σουζάν Φλον
Σύνοψη: Ο Γκάι Βαν Στράτεν (Ρόμπερτ Άρντεν), ένας τυχοδιώκτης που πλησιάζει την Ράινα (Πάολα Μόρι) κόρη του Αρκάντιν (Όρσον Γουέλς), ενός δισεκατομμυριούχου, προσλαμβάνεται από τον τελευταίο για να ερευνήσει το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Οι άνθρωποι, όμως, που πλησιάζει ο Γκάι Βαν Στράτεν δολοφονούνται και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα.
Διανομή: Bibliotheque