20/7/22

Spencer

Ο Πάμπλο Λαρέν, (χιλιανός μεγαλοπαραγωγός συνιδρυτής της Fabula στη χώρα του και σκηνοθέτης) που μας έχει δώσει παλαιότερα τα πιο γνωστά «Νο» (2013), «Neruda» (2015) και «Jackie» (2016) με γνωστούς επίσης πρωταγωνιστές, επανέρχεται με κάτι που γνωρίζει καλά και τον χαρακτηρίζει ως auteur: το παραμύθι πάνω σε μια βιογραφία. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής.
Η Σπένσερ είναι φυσικά η πριγκίπισσα Νταϊάνα και η ταινία, σύμφωνα με την «εισαγωγική» κάρτα είναι μία υπόθεση του τι μπορεί να συνέβη κατά την διάρκεια κάποιων ημερών πριν από κάποια Χριστούγεννα. 
Είναι ένα «παραμύθι πάνω σε μια αληθινή τραγική ιστορία», όπως αναφέρει και όπως ακριβώς και στο Τζάκι όπου ανακάτευε μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ αναδεικνύοντας τη Νάταλι Πόρτμαν, έτσι και στο «Σπένσερ» έχει δημιουργήσει μια «προσωπική» του βιογραφία πάνω στο δράμα, που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι ζούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα μέσα στα ανάκτορα, και αναδεικνύει την Κρίστεν Στιούαρτ..
Η Κρίστεν Στιούαρτ πραγματικά είναι πολύ καλή. Έχει από του φυσικού της ένα παγωμένο βλέμμα (που την είχε βοηθήσει στο «Λυκόφως» ως Μπέλα) που μπορεί κάτω από σωστή καθοδήγηση να δώσει «βάθος» σε ένα χαρακτήρα καταπιεσμένο από όλα (χώρους και ανθρώπους των ανακτόρων). 
Υπάρχει επίσης, το εξαιρετικά καταπιεστικό soundtrack του Τζόνι Γκρίνγουντ με ήχους από βιολιά κυρίως, που προσφέρουν μια απειλητικά ατμόσφαιρα και τέλος έχουμε την εμφάνιση του Τίμοθι Σπαλ, ως ταγματάρχη Άλιστερ Γκρέγκορι, που μόνον μπάτλερ εμπιστοσύνης δεν θυμίζει (μου έφερε στο νου την κυρία Ντένβερ στη Ρεββέκα του Χίτσκοκ). Σίγουρα η Νταϊάνα δεν περνούσε και τα καλύτερά της στα ανάκτορα και στα εξοχικά, μετά τα πρώτα χρόνια του γάμου της.
Οι θεατές που περιμένουν κάποιο βιογραφικό φιλμ θα απογοητευτούν. Πρόκειται για προσωπική υπόθεση του Πάμπλο Λαρέν, ο οποίος, μέσα από μια βραδυφλεγή εξέλιξη και μια βαριά (και θριλερική, ενίοτε) ατμόσφαιρα, έδωσε την ευκαιρία στην Κίρστεν Στιούαρτ να δείξει ότι έχει ταλέντο.
Ενδιαφέρον φιλμ.
INFO
Προβάλλεται από 21/7/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Βιογραφική (117΄)
Χώρες: ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Χιλή (2021)
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν
Παίζουν: Κρίστεν Στιούαρτ, Τίμοθι Σπολ, Τζακ Νίλεν, Φρέντι Σπράι, Τζακ Φάρθινγκ, Σον Χάρις, Στέλα Γκόνετ, Ρίτσαρντ Σάμελ, Ελίζαμπεθ Μπέρινγκτον, Έιμι Μάνσον, Σάλι Χόκινς
Σύνοψη: Ο γάμος της Πριγκίπισσας Νταϊάνας και του Πρίγκιπα Καρόλου είναι καιρός που έχει «κρυώσει». Μέσα από πολλαπλές φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις και διαζύγιο, όλα καταλαγιάζουν αναγκαστικά προκειμένου να εορταστούν τα Χριστούγεννα στη εξοχική Οικία της Βασίλισσας στο Σάντρινγκχαμ. Εκεί υπάρχει φαγητό, ποτό, σκοποβολή και κυνήγι. Η Νταϊάνα ξέρει καλά το παιχνίδι. Αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. 
Διανομή: Spentzos Film