18/6/22

Αγέλη προβάτων - Pack of sheep

Ένα ενδιαφέρον σύγχρονο ελληνικό γουέστερν, πάνω στις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν, από χαρακτήρες καταπιεσμένους που σε δύσκολες καταστάσεις δεν βρίσκουν μέσες λύσεις, αλλά οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές.
Κάποιος χρωστάει και δεν μπορεί (ή δεν θέλει;) να πληρώσει το χρέος του. Αδυνατεί όμως να το εκφράσει στον τοκογλύφο του, όπως αδυνατούν και μερικοί άλλοι, φίλοι του. Προσπαθεί να τους πάρει στο πλευρό του, ώστε όλοι μαζί να δώσουν μια λύση. Σαν αγέλη. Μια ομάδα μάτσο αντρών προσπαθεί να λύσει το πρόβλημά της, μέσα από τη συλλογική ευθύνη. Δεν θα την αποκαλούσες «αγέλη λύκων», παρά τη σκληρή και αρρενωπή εμφάνισή τους, πολύ σωστή λοιπόν η ιδέα: αγέλη προβάτων. Πρόβατα που ξεγυμνώνονται και βγάζουν από πάνω τους τα τομάρια των λύκων που φορούν στην καθημερινότητά τους. Θρασυδειλία και παρακμή. Κουνούν το όπλο και ρίχνουν ματιές στο φακό -με δραματικά close up- που θυμίζουν τα γουέστερν-σπαγγέτι του Σέρτζιο Λεόνε. Δεν έχουν άλογα, έχουν αγροτικά θηριώδη που αλωνίζουν τους κάμπους της Τρίπολης (εκεί γυρίστηκε το φιλμ) και το δάσος της Φολόης, που είναι υπέροχα φωτογραφημένα από τον Στέλιο Πίσσα.
Δεν είναι κακή η ταινία και διαθέτει δύο υπέροχες ερμηνείες: του Λάλου και του Σερβετάλη (που προσπαθεί να αποβάλλει από πάνω του την εικόνα του «αγίου»). Όμως, όπως και η επαρχία, «κινείται αργά, σχεδόν υπνωτιστικά, όπου η κάθε αλλαγή χρειάζεται μια αιωνιότητα για να συμβεί, σε μια ισορροπία δυσβάσταχτη, που όμως μπορεί να ανατραπεί από μια απλή χειρονομία», όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του για την ταινία (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 23/6/2022 στις αίθουσες
Είδος: Δράμα (113΄)
Χώρα: Eλλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Παίζουν: Δημήτρης Λάλος, Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Βασιλώττος, Λευτέρης Πολυχρόνης, Δημήτρης Λιόλιος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Κίμωνας Κουρής, Γιώργος Βαλαής, Βιβή Πέτση, Δήμητρα Κούζα, Armando Dauti, Ντίνος Ποντικόπουλος, Βασίλης Βασιλάκης, Κατερίνα Ρουσιάκη, Μηνάς Μαθέας
Σύνοψη: Ο Θανάσης αδυνατεί να ξεπληρώσει το χρέος του στον Στέλιο. Όταν μαθαίνει πως κι ο Αποστόλης βρίσκεται στην ίδια θέση, του ζητά να συμμαχήσουν για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Κι ενώ βρίσκει κι άλλους πρόθυμους να τον ακολουθήσουν, δύο νεαροί μικροεγκληματίες φτάνουν στην πόλη για να εκφοβίσουν αυτούς που χρωστούν στον τοκογλύφο.
Διανομή: Cinobo