27/4/22

Yakamoz S-245

Κλειστοφοβική και μετα-αποκαλυπτική σειρά θρίλερ από την Τουρκία, βασισμένη στη νουβέλα «The Old Axolotl» του Jacek Dukaj και spin-off του βελγικού σήριαλ «Into the Night» (Μέσα στη Νύχτα, 2020), με το οποίο έχω ασχοληθεί κατά το παρελθόν (βλ. σχετικά ΕΔΩ).
Ο ανοιχτόμυαλος εκπαιδευτής καταδύσεων και θαλάσσιος βιολόγος Αρμάν (Κιβάντς Τατλιτούγ) πρόκειται να συμμετάσχει σε μια ερευνητική αποστολή με  ένα βαθυσκάφος δυτικά της Κω στα Δωδεκάνησα. Ενώ ο Arman και το επιστημονικό του πλήρωμα δοκιμάζουν το σκάφος σε μια κατάδυση 15 περίπου ωρών, ο ήλιος ανατέλλοντας αρχίζει να σκοτώνει τους πάντες από πάνω. Με μια βόλτα στην ερημωμένη και γεμάτη νεκρούς Κω, ο Αρμάν αποφασίζει ότι πρέπει στο εξής να ταξιδεύουν στα βαθιά το πρωί και να αναδύονται όταν πέφτει ο ήλιος (σε αντίθεση με το βελγικό σήριαλ, που επιβάτες και πλήρωμα ενός πολιτικού αεροσκάφους έπρεπε να πετούν συνέχεια δυτικά ώστε να μην τους προλαβαίνει η ανατολή).
Δεν τους φτάνει αυτή η αγωνία, όμως. Σε μια ανάδυση πέφτουν πάνω στο πλήρωμα ενός τούρκικου υποβρυχίου (του Yakamoz S-245), που εκτελούσε άσκηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και δεν έχει καταλάβει τί ακριβώς έχει συμβεί.
Καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, καθώς και ποια είναι η πραγματική αποστολή του στρατιωτικού υποβρυχίου, δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των πληρωμάτων, και ειδικά μεταξύ του Αρμάν και του δεύτερου διοικητή του σκάφους, Ουμούτ (Ερτάν Σαμπάν). Ο Αρμάν όχι μόνο θα παλέψει για να μείνει στη ζωή, αλλά θα έχει και μια δεύτερη ευκαιρία με την αγάπη της ζωής του.
Η ιδέα της νουβέλας «The Old Axolotl», σε διαφορετική βάση από ότι στο βελγικό σήριαλ, εδώ εκτελείται με πιο αργό ρυθμό και φλυαρία. Δεν χάνει πάντως την πρωτοτυπία της, διατηρεί το μυστήριο, διαθέτει πολύ καλή φωτογραφία και επιπλέον -μετά από κάποιες σεναριακές ανατροπές- προδιαθέτει για την ύπαρξη συνέχειας σε δεύτερη σεζόν. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Σειρά Επιστημονικής φαντασίας, Περιπέτεια, Δραματική, Μυστήριου (7 επεισόδια των 45΄) 
Χώρα: Τουρκία (2022)
Δημιουργός: Τζέισον  Τζορτζ
Σκηνοθεσία: Ουμούτ Αράλ (4 επεισόδια) Τολγκά Καρατσελίκ (2)
Παίζουν: Κιβάντς Τατλιτούγ, Ουζγκέ Ουζπιριντσί, Ερτάν Σαμπάν, Ετζέ Τσεσμίογλου, Τζέρι Χόφμαν, Ετζέμ Ουζούν, Μερίτς Αράλ, Ερσίν Αρουτζού, Ονούρ Ουνσάλ, Γκιουβέν Μουράτ Ακπινάρ, Χακάν Σαλουνμούς
Σύνοψη Netflix: Η Γη απειλείται με καταστροφή και ένας θαλάσσιος βιολόγος σε αποστολή, πρέπει να παλέψει για να επιβιώσει με το πλήρωμά του, όταν βγαίνει στο φως μια συνωμοσία.