16/3/22

Νέα τάξη - Nuevo orden - New order

Ο Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία», «Chronic» και «Η κόρη της Απρίλ»), επιστρέφει με ένα δυστοπικό θρίλερ, με το οποίο μιλά απροκάλυπτα για το έγκλημα και τη διαφθορά στη χώρα του. 
Η Μαριάν (Ναϊάν Γκονζάλες Νορβίντ) είναι μια νεαρή κι όμορφη κοπέλα, κόρη καλής, πλούσιας οικογένειας που παντρεύεται τον αγαπημένο της σε μια λαμπρή τελετή στην πολυτελέστατη έπαυλή της, αλλά όλα θα αρχίσουν να παίρνουν μια εντελώς αναπάντεχη τροπή, όταν ένας πρώην υπάλληλος της οικογενειακής επιχείρησης φτάνει απρόσκλητος στο γάμο ζητώντας να τον βοηθήσουν οικονομικά, ώστε να χειρουργήσει τη γυναίκα του. 
Απέναντι στην αδιαφορία των γονιών της, η ευαίσθητη Μαριάν θα αφήσει τη δεξίωση και θα φύγει μαζί του για να τον βοηθήσει. Έξω στην πόλη όμως υπάρχει μεγάλη αναταραχή από πολιτικές διαδηλώσεις, η οποία θα προκαλέσει την επέμβαση του στρατού. Η Μαριάν θα μπλέξει περισσότερο όταν θα ακολουθήσει τους στρατιωτικούς που σκοτώνουν ό,τι κινείται. Εν τω μεταξύ, πίσω η οικογένειά της και οι καλεσμένοι ζουν… τα «Παράσιτα» του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν Χο σε εμπλουτισμένη version.
Οι σκηνές της βίας και της φρίκης του θανάτου διαδέχονται με τέτοια ταχύτητα η μια την άλλη, που ο θεατής δεν προλαβαίνει να καταλάβει για ποιο λόγο συμβαίνουν όσα βλέπει. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ταξικό πόλεμο που έχει ξεφύγει, και στον οποίο «το κακό» μπορεί να βρίσκεται ακόμα και ανάμεσα στους «σωτήρες του έθνους».
Ο Μισέλ Φράνκο, καθηλώνει τον θεατή, με βάση την παλιά κλασική ιστορία: από τη μια οι πλούσιοι, που έχουν πολλά αλλά θέλουν περισσότερα, κι από την άλλη οι φτωχοί, που εξεγείρονται για να μη χάσουν και το ελάχιστο που διαθέτουν. Η κάμερά του κινείται με ντοκιμαντερίστικο τρόπο και οι ερμηνείες είναι καθηλωτικές υπηρετώντας ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές.
Στο τέλος αυτό που μένει είναι το μήνυμα του τέλους: «Μόνο οι νεκροί βλέπουν το φινάλε του πολέμου». (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 17/3/2022
Είδος: Θρίλερ, Αστυνομική, Δράμα (88΄)
Χώρες: Μεξικό, Γαλλία (2020)
Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο
Παίζουν: Ναϊάν Γκονζάλες Νορβίντ, Φερνάντο Κουαούτλε, Ντίεγκο Μπονέτα, Μόνικα ντελ Κάρμεν 
Σύνοψη: Ένας γάμος της υψηλής κοινωνίας σε μία έπαυλη στο Μεξικό διακόπτεται αναπάντεχα όταν μια εξέγερση σκορπά τον τρόμο. Η βίαιη αυτή ταξική έκρηξη σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός πολιτικού συστήματος, που δίνει τη θέση του σε κάτι νέο, αλλά πολύ πιο οδυνηρό.
Διανομή: Weirdwave