28/2/22

Η δημοσιογράφος – The journalist

Βασισμένη στην ομότιτλη ταινία του 2019, που τράβηξε την προσοχή αναφερόμενη με ευθύ τρόπο στα σύγχρονα ιαπωνικά πολιτικά εγκλήματα και σκάνδαλα, η σειρά αυτή ακολουθεί μια δημοσιογράφο που είναι χαρακτηρισμένη ως «αντικομφορμίστρια των ειδησεογραφικών μέσων» στην προσπάθειά της να αποκαλύψει ένα «κουκουλωμένο» κυβερνητικό σκάνδαλο, που οδήγησε σε αυτοκτονία ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
Ο ανώτερος υπάλληλος Καζούα Σουζούκι δεν μπορεί να αντέξει την αλλαγή των πρακτικών μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ο πρωθυπουργός εκτίθεται με όσα έχει διατάξει για το κλείσιμο μιας υπόθεσης μεγάλων προμηθειών και αφού σώσει σε ένα USB τα πρακτικά και τα δώσει στον προϊστάμενό του οδηγείται στην αυτοκτονία. 
Από την άλλη, η Άννα Ματσούντα, (Ριόκο Γιονεκούρα) δημοσιογράφος της εφημερίδας Toto, πιέζεται να εγκαταλείψει την υπόθεση την ίδια ώρα που ανώτερα κυβερνητικά στελέχη πιέζουν τους συνεργάτες και τον αρχισυντάκτη της να κλείσουν το θέμα.  
Πρόκειται για ένα βραδυφλεγές μελόδραμα με έντονο διδακτισμό, το οποίο παρακολουθείται με ενδιαφέρον χάρη στη διαφορετικότητα της κουλτούρας και στον τρόπο με τον οποίο οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν τα θέματα της πίστης, της αφοσίωσης στο καθήκον, της εντιμότητας, του σεβασμού κόντρα στην απιστία περί την υπηρεσία και τη διαφθορά γενικά. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Σειρά, Δράμα (επεισόδια 6 των 50΄ περίπου)
Χώρα: Ιαπωνία (2022)
Σκηνοθεσία: Μιτσιχίτο Φούτζι
Παίζουν: Ριόκο Γιονεκούρα, Ρεν Χανάμι, Κεϊσούκε Χοάσι, Γιοχάνα Γιουκίκο Χανέντα, Άντριου Γκρέις
Σύνοψη: Η Άννα Ματσούντα, δημοσιογράφος της εφημερίδας Toto, είναι μια δημοσιογράφος με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό, που χρησιμοποιεί τις αρχές της για να φτάνει σε βάθος και να ανακαλύπτει την αλήθεια, κάθε ιστορίας. Αντιμέτωπη με τα πολιτικά εγκλήματα και τα σκάνδαλα της σύγχρονης ιαπωνικής κοινωνίας, η Άννα βάζει ως προτεραιότητά της να αποκαλύψει τη διαφθορά της κυβέρνησης που καταστρέφει το έθνος της.