5/9/21

Η τέλεια ληστεία - La casa de papel (5th season 1st volume)

Τι να σχολιάσω και τι να αφήσω ασχολίαστο... Εντάξει, οι ηθοποιοί παραμένουν οι ίδιοι με μια επιπλέον εμφάνιση του γιού του Μπερλίν, οπότε σχεδόν ένα επεισόδιο (συνολικά) είναι αφιερωμένο στην παράλληλη ιστορία πατέρα και γιού. Ο γιός είναι ένα τίμιο παλληκάρι, το οποίο όταν πληροφορείται τις μπίζνες του πατέρα του, τού εύχεται να σαπίσει στη φυλακή. Υπάρχει ένα suspense εδώ, γύρω από το ποιος από τους δύο χαρακτήρες θα επικρατήσει. Όπως υπάρχουν και πολλά flashback.
Κατά τα άλλα, η σεζόν των πέντε επεισοδίων που ξεκίνησε 3/9/2021και αποτελεί το «πρώτο μέρος» (το «δεύτερο» θα προβληθεί το Δεκέμβριο 2021, τί νομίζατε;) δεν διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες σε δράση, ένταση και ανατροπές. 
Η συμμορία του Καθηγητή συνεχίζει να βρίσκεται κλεισμένη στην Τράπεζα της Ισπανίας. Έχει καταφέρει να σώσει τη Λισαβόνα. Τη στιγμή που τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να πάει στραβά, έρχεται στο προσκήνιο ο στρατός, με διλλήματα όπως «να τους την πέσουμε να ξεμπερδεύουμε ή όχι;». Και γίνεται χαμός που θυμίζει τα πρώτα καλά επεισόδια της σειράς. 
Ο Καθηγητής είναι αιχμάλωτος της Αλίθια Σιέρα και, για πρώτη φορά, δεν έχει σχέδιο διαφυγής, ενώ συμβαίνουν πολλά και διάφορα στη Μόνικα, τον Αρτούρο, τον Ελσίνκι, την Τόκιο και τον Γανδία, τα οποία αν αναφερθούν υπάγονται στην κατηγορία των spoilers.
Έτσι, αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι τα πέντε επεισόδια έχουν διάρκεια 40΄ με 45΄ έκαστο και ώρες–ώρες είναι τόσο στερεότυπα με όσα έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια, που μπορείς όλα μαζί να τα δεις όχι σε μια μέρα, αλλά σε μια ώρα χωρίς να χάνεις το νόημα. Και ο νοών νοείτο! (Κριτική μου στο Myfilm).
INFO
Προβάλλεται από 3/9/2021 στο Netflix
Είδος: Περιπετειώδης σειρά, 5η σεζόν, Α΄ μέρος (το Β΄ μέρος: 3/12/21)
Δημιουργός της σειράς: Άλεξ Πίνα 
Διανομή ρόλων:
Καθηγητής: Άλβαρο Μόρτε / Τόκιο: Ούρσουλα Κορμπερό / Μπερλίν: Πέδρο Αλόνσο / Ελσίνκι: Ντάρκο Πέριτς / Αλίθια Σιέρα: Νάγια Νίμρι / Μόνικα: Έσθερ Ασίμπο /  Χοσέ Μανουέλ Πόγκα: Γανδία / Αρτούρο: Ενρίκε Άρτσε