Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

20/5/21

Πρόστιμο

Βραδυφλεγές, αλλά ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα, ξεδιπλώνει με μαεστρία χαρακτήρες και συμπεριφορές και εισάγει το θεατή σε ένα κόσμο που δεν είναι άμεσα ορατός αλλά δεν είναι και αθέατος.
Ο 34χρονος Βαγγέλης (Βαγγέλης Ευαγγελινός) είναι αυτό που λέμε «ο τύπος της διπλανής πόρτας» κοινωνικός, αεικίνητος, θα προτιμούσε κάτι σταθερό χωρίς ρίσκα, αλλά το παρελθόν του δεν του αφήνει και πολλές εναλλακτικές. Ζει μόνος κι οι προσωπικές του σχέσεις είναι ως επί το πλείστον ευκαιριακές, κυρίως με το πελατολόγιό του, στο οποίο προσφέρει ανωτέρου επιπέδου υπηρεσίες delivery, μαζί με τις απαραίτητες ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν του στα club και party της Αθήνας της δεκαετίας του ’90. Όταν θα βρεθεί άστεγος και κυνηγημένος, θα ζητήσει βοήθεια από ένα φίλο του, που διατηρεί μάντρα υλικών και είναι μέντοράς του στα θέματα της πιάτσας (Βαγγέλης Μουρίκης), ο οποίος δεν θα τον βοηθήσει και έτσι θα πάει να εγκατασταθεί στο σπίτι της αδελφής του Κατερίνας (Μαρία Μπαλούτσου). Μιας γυναίκας σκληρό καρύδι (ένεκα η επιβίωση), η οποία συζεί με τον Πέτρο  (Στάθης Σταμουλακάτος). Ο Πέτρος, καλό κουμάσι κι αυτός, προσφέρει και αυτός υπηρεσίες, αλλά άλλου είδους. Προστασία σε μαγαζιά, μικρο-ληστείες, εκβιασμούς. Οι τρεις μαζί κάτω από την ίδια στέγη δεν είναι και ο τέλειος συνδυασμός. Ο Πέτρος, άνθρωπος της νύχτας, γλυκομίλητος και εξυπηρετικός θα φέρει με τα νερά του τον απεγνωσμένο Βαγγέλη και θα αρχίσει να του ζητά διευκολύνσεις στις δικές του μικρο-απατεωνιές και μικρο-ληστείες, αλλά ο Βαγγέλης δεν συμβιβάζεται εύκολα και θα αρχίσουν οι δυσκολίες στις σχέσεις τους, που θα διαταραχθούν ακόμα περισσότερο από τη στάση ζωής της Κατερίνας.
Στον σωστά δομημένο από τον σκηνοθέτη Φωκίωνα Μπόγρη κόσμο του περιθωρίου, συμπεριλαμβάνονται μια τρανς με το όνομα Βέρα (Φένια Αποστόλου), η πιο παλιά πελάτισσα του Βαγγέλη και ο Ντιμίτρι (Βασίλης-Άγγελος Αναστασίου) ένας ρωσοπόντιος μετανάστης και πρωτοπαλίκαρο του Πέτρου, οι οποίοι θα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εξέλιξη της ιστορίας.
Το σχόλιο του σκηνοθέτη (και συν-σεναριογράφου με τον Πάνο Τράγο) για μια κοινωνία σε παρακμή, δεν περνάει απαρατήρητο και η φωτογραφία του Γιάννη Σίμου συμβάλλει στην αποπνικτική ατμόσφαιρα του έργου. Οι ερμηνείες είναι άψογες και πειστικές ενώ και η μουσική (Jay Glass Dubs, Άκη Καπράνου, Ahiyava) είναι αρκούντως υποβλητική και πολυπολιτισμική. (Κριτική μου στο Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στους κινηματογράφους από 21/5/2021
Είδος: Κοινωνικό, Δράμα (101’)
Χώρα: Ελλάδα (2020), 
Σκηνοθεσία: Φωκίων Μπόγρης
Παίζουν: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης-Άγγελος Αναστασίου, Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Τζένη Κιτσέλη, Σίσσυ Τουμάση, Όμηρος Πουλάκης, Κώστας Στεφανάκης, Γιάννης Οικονομίδης
Σύνοψη: O Bαγγέλης, απομεινάρι της rave γενιάς, ζει ντιλάροντας κάνναβη.
Θα ήθελε μία σταθερή δουλειά, χωρίς ρίσκα. Ο Πέτρος, ένας μπράβος των νοτίων προαστίων. Θέλει σεβασμό και οικογένεια. Η Κατερίνα, άθελά της, θα τους φέρει στο ίδιο σπίτι. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Υποψήφιο για βραβείο ΙΡΙΣ Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Mυθοπλασίας / Υποψήφιο για βραβείο ΙΡΙΣ Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο / Επίσημη συμμετοχή στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Διανομή: Danaos Films