Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

17/3/21

Στη ζάλη του έρωτα - Swoon

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτή η σουηδική ταινία έκανε πρεμιέρα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2019 στη Σουηδία και βασίζεται σε πραγματική ιστορία (φωτογραφίες των πραγματικών ηρώων παρελαύνουν με τα credits του φινάλε), διότι από την πρώτη στιγμή νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με ένα παραμύθι δοσμένο με λυρισμό και ποιητικό σουρεαλισμό. Ένα παραμύθι με βάση μια ιστορία αγάπης, σε χρόνους δύσκολους (το 1940 και ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προ των θυρών) μεταξύ δύο νέων ανθρώπων, των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε αντιπαλότητα Οικονομική και κατά συνέπεια ταξική. Με δυο λόγια «Ρωμαίος και Ιουλιέτα στη Σουηδία του 1940».
Οι σκηνοθέτες, την κοινότοπη αυτή ιστορία την αποδίδουν με έναν ρομαντικό, σχεδόν ονειρικό σουρεαλισμό που θα γοητεύσει τουλάχιστον το νεαρότερο κοινό, όπως συνέβη στη Σουηδία, αν και μπορεί να δυσαρεστήσει τους μεγαλύτερους με τα κενά του σεναρίου και κάποιες υπερβολές στη παρουσίαση των χαρακτήρων, που δεν είναι και λίγοι. Υπάρχουν ρατσιστικά θέματα, πολιτικά και διαφορετικότητας σε κουλτούρα και σε άλλες εκφράσεις της ζωής των σκανδιναβών, τα οποία θίγονται ξώφαλτσα και επιφανειακά.
Εντούτοις, ο καλός σκηνοθετικός ρυθμός, οι συμπαθητικές ερμηνείες της γοητευτικής Frida Gustavsson ως Νίνι (κόρης ενός συμπαθούντος τους Ναζί επιχειρηματία) και του Albin Grenholm ως Γιόν (γιού του ιδιοκτήτη ενός τσίρκου), η ρομαντική μουσική του Nathaniel Méchaly και τα τραγούδια εποχής που ακούγονται (κυρίως αγγλόφωνα), καθώς και η εξαιρετική φωτογραφία του Aril Wretblad, συμβάλλουν στο να παρακολουθείται άνετα η ταινία. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Αισθηματική, Δράμα (104΄)
Χώρα: Σουηδία (2019)
Σκηνοθεσία: Måns Mårlind, Björn Stein
Παίζουν: Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Robert Gustafsson, Helena Af Sandeberg, Lennart Jähkel
Σύνοψη: Σουηδία 1940. Δύο γειτονικά λούνα παρκ στην Στοκχόλμη βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους: το ένα προσφέρει μπουρζουά διασκέδαση. Το άλλο, έχει φτηνή μπίρα, και λαϊκές ατραξιόν, και κανένα από τα δυο δεν αντέχει την ύπαρξη του άλλου. Οι δυο οικογένειες που τα διαχειρίζονται  είναι έτοιμες να καταστρέψουν η μία την άλλη, όταν οι δυο νεαροί κληρονόμοι τους, ο Γιον και η Νίνι, ερωτεύονται. Όταν η σύγκρουση των δυο λούνα παρκ εκτροχιάζεται, ο έρωτας τους κινδυνεύει.
Προβάλλεται: από 17 Μαρτίου 2021 σε αποκλειστική online Α' Προβολή στο site της Weirdwave, στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ, ΑΝΔΟΡΑ και στην πλατφόρμα  Videorama On Demand