Σε κάποιο σουαρέ ενός αυτοκράτορα Λουδοβίκου (ξεχνάω τον αριθμό του), σε μια εποχή που οι ευγενείς «κάρφωναν» με το γάντι εαυτούς και αλλήλους, πάνω στο τσακίρ κέφι ο Λουί, δήλωσε ότι θα θεωρήσει ιδιαίτερα ευφυή και δεν θα τιμωρήσει αυτόν που θα εκτοξεύσει μια προσβολή κατά του προσώπου του και αμέσως θα ζητήσει συγγνώμη με μια άλλη προσβολή. Θεωρούσε -όπως όλοι οι αυτοκράτορες- ότι μόνον αυτός έχει το προνόμιο να προσβάλλει κάποιον και να επαναλαμβάνει μια προσβολή, αφού κανείς δεν μπορούσε να του αντιμιλήσει. Απέφευγε το γεγονός ότι οι αυλικοί του, τον θαύμαζαν από φόβο μη τους πάρει το κεφάλι.
Του το φύλαγε όμως ο γελωτοποιός του. Μια μέρα που ο αυτοκράτορας απολάμβανε όρθιος από τη βεράντα του τους κήπους των ανακτόρων, τον πλησίασε αθόρυβα από πίσω και του χάιδεψε τον πισινό. Έξαλλος ο αυτοκράτορας γυρίζει και βλέπει τον γελωτοποιό του. «Τόλμησες ανόητε, να θωπεύσεις τα οπίσθια του αυτοκράτορα;» Και ο γελωτοποιός του ζήτησε συγγνώμη με ακόμα μια προσβολή: «Συγχωρέστε με μεγαλειότατε, αλλά από πίσω, σας πέρασα για τη μεγαλειοτάτη».
Ο Ευάγγελος Λεμπέσης στο διάσημο πόνημά του «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», έχει γράψει ότι μπορείς να συναντήσεις βλάκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ιεραρχίας. Η βλακεία δεν έχει ταξική καταγωγή. Όπως και ο κορωνοϊός άλλωστε, παρά το γεγονός, ότι κάποιος Συριζαίος προσπάθησε να μας πείσει προ ημερών ότι «ο κορωνοϊός είναι καπιταλιστικός».
Όσα προανέφερα μου ήρθαν στο μυαλό, με την προσπάθεια που έκαναν κάποιοι αξιωματούχοι Συριζαίοι να δικαιολογήσουν το βίντεο που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» και με το οποίο κατηγορούν συλλήβδην όλους τους δημοσιογράφους ότι «τα πιάνουν» για να γράφουν υπέρ του Κυριάκου. Δεν τους κατηγορούμε, δικαιολογήθηκαν, το βίντεο σατιρίζει τη δαπανηρή καμπάνια «Μένουμε σπίτι» που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έτσι, το χειροτέρεψαν. Αυτοί, οι οποίοι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επιθυμούσαν μόνον τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια και εκείνα δικά τους…
Κινηματογραφικά μιλώντας για το βίντεο «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» βρήκα άστοχη την ομοιότητα της τηλεπαρουσιάστριας με την κ. Ρένα Δούρου, που θεώρησε «μια στραβή στη βάρδια της» τη θανατηφόρα πλημμύρα στη Μάντρα. Επίσης κρίνοντας τον τίτλο του, ομολογώ ότι δεν είχα φανταστεί τον Κυριάκο ως νέο Μωυσή που οδηγεί το λαό του στη Γη της Επαγγελίας. Αν τον βλέπουν έτσι οι Συριζαίοι… εγώ, τι να πω;
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη χθεσινή έντυπη Αμαρυσία)