6/5/20

Χωρίς Θεό - Godless

Πιο παραδοσιακό γουέστερν δεν γίνεται. Πρόκειται για μια μίνι σειρά επτά επεισοδίων, την οποία όταν ξεκινήσεις δεν θέλεις να σταματήσεις. Μέσα από την βασική ιστορία εκδίκησης, που είναι και ο άξονας της ιστορίας, παρακολουθούμε μια σειρά περιστατικών που δείχνουν τον τρόπο που αναπτύχθηκε όλη αυτή η κοινωνία που σήμερα παλεύει μεταξύ της νομιμοποίησης της οπλοκατοχής ή όχι. 
Η σειρά, διαθέτει όλα τα κλισέ του τυπικού, παραδοσιακού γουέστερν, αλλά έχει και πολλά άλλα στοιχεία που σε ελκύουν. 

Τη γνησιότητα του τοπίου (είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Νέο Μεξικό), των κοστουμιών και των ντεκόρ, την αρτιότητα της παραγωγής εν γένει, την καθηλωτική σκηνοθεσία και τις έξοχες ερμηνείες, τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες, τη φανταστική φωτογραφία ανοιχτών και κλειστών χώρων, την υποβλητική μουσική που σε χαλαρώνει ακόμα και όταν γίνονται σφαγές. Τέλος είναι και τα κοινωνικά, ηθικά, θρησκευτικά θέματα που θίγει σε κάθε επεισόδιο.
Ένας βασικός χαρακτήρας είναι ο Φρανκ Γκρίφιν (αγνώριστος στην αρχή ο Τζεφ Ντάνιελς), που είναι επικεφαλής μιας αδίστακτης συμμορίας τα μέλη της οποίας πίνουν νερό στο όνομά του. 
Από αυτή τη συμμορία, αποχωρεί ο άλλος βασικός χαρακτήρας Ρόι Γκουντ (τον υποδύεται Τζακ Ο’Κόνελ), ένας εσωστρεφής τύπος με πολλούς προσωπικούς δαίμονες να τον κυνηγούν. Την αποχώρησή του δεν την ανέχεται ο Γκρίφιν, ο οποίος τον ψάχνει και στο διάβα του σκοτώνει όσους τον βοηθούν. Μεταξύ αυτών που τον βοηθούν είναι και η Άλις Φλέτσερ (η Μισέλ Ντόκερι του Downton Abbey) μια σκληρή χήρα, που ζει με παρέα μιαν Ινδιάνα και τον εγγονό της. 
Ο Ρόι κυνηγημένος φτάνει στο Λα Μπελ, μια μικρή πόλη στην οποία όλοι σχεδόν οι άντρες βρήκαν φριχτό θάνατο στο κοντινό ορυχείο και έχουν απομείνει οι γυναίκες με το σερίφη και το βοηθό του. Σ’ αυτή την πόλη των γυναικών θα γίνει η κορύφωση του δράματος, όπως έγινε στη «Μονομαχία στο Ο.Κ. Κοράλ» ή στο «Τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές». 
Ενδιάμεσα, ο θεατής παρακολουθεί πλήθος μικρότερων υποθέσεων και flashbacks από τη ζωή των βασικών χαρακτήρων. Ταυτόχρονα μαθαίνει, με εντυπωσιακές σκηνές, πώς κατακτήθηκε η Δύση, μέσα από τις συνήθειες και τις συμπεριφορές αγνών ανθρώπων και αδίστακτων συμφεροντολόγων, ανθρώπων του νόμου και παράνομων, τυχοδιωκτών, χαμένων και κερδισμένων από τον Εμφύλιο. 
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της σειράς, Σκοτ Φρανκ, εξαντλεί όλα τα στερεότυπα διαπλάθοντας με βραδύτητα τους χαρακτήρες της μυθικής Άγριας Δύσης, που δημιούργησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινώντας ως μετανάστες από την Ευρώπη στην Ανατολική Ακτή για να προχωρήσουν με κάθε μέσο μέχρι τη Δυτική με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό. 
Σχολιάζοντας τη διάρκεια της σειράς, θα έλεγα ότι επτά ωριαία (ίσως και λίγο μεγαλύτερα) επεισόδια μπορεί να είναι πολλά για μερικούς τηλεθεατές, που έχουν συνηθίσει λιγότερα λόγια, περισσότερη δράση και βία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκληρές σκηνές στη σειρά. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Σειρά Γουέστερν 7 ωριαίων επεισοδίων
Χώρα: ΗΠΑ (2017)
Δημιουργός: Σκοτ Φρανκ
Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Μισέλ Ντόκερι, Τζακ Ο’Κόνελ, Σκάουτ Μακ Νέρι
Σύνοψη: Ο Φρανκ Γκρίφιν, ένας διάσημος εγκληματίας, αναζητά τον Ρόι Γκουντ, ένα πρώην μέλος της συμμορίας του που εγκατέλειψε την παρανομία. Ο Ρόι βρίσκει καταφύγιο στο πλευρό μιας σκληραγωγημένης χήρας, στη μικρή πόλη Λα Μπελ του Νέου Μεξικού, της οποίας ο πληθυσμός είναι κυρίως γυναίκες.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix