29/7/19

Έβδομη σφραγίδα - Seventh seal

Μια ταινία-σταθμός στην καριέρα του Σουηδού σκηνοθέτη-φαινόμενο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που κινείται ισόρροπα μεταξύ ωμού ρεαλισμού και σουρεαλισμού, με δυνατές εικόνες (χάρη στην ασπρόμαυρη φωτογραφία του Λένρντ Ούλσον) και εξίσου δυνατά μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από την αλληγορία των υπερεαλιστικών αυτών εικόνων.

Ο Μπέργκμαν, με την ταινία αυτή που ο τίτλος της παραπέμπει κατευθείαν στο βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, .βυθίζεται στα πιο βαθιά και σκοτεινά μύχια της ανθρώπινης ψυχής, η οποία δονείται από εσωτερικές εντάσεις και υπαρξιακές συγκρούσεις. 
Πρόκειται για ένα διαχρονικά υπαρξιακό φιλμ που μένει χαραγμένο στην ψυχή και την μνήμη του θεατή και, ταυτόχρονα, αποτελεί μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία γεμάτη ανεξίτηλες εικόνες που με την απαράμιλλη αισθητική τους αρτιότητα, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν ένα αληθινό έργο τέχνης, σε χαράζουν και σε ακολουθούν μια ζωή.
Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του ίδιου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Ζωγραφιά στο ξύλο» και το σενάριό της ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου 1956.
Ο Μαξ Φον Σίντοφ ως Ιππότης Αντόνιους Μπλοκ είναι συγκλονιστικός στην αγωνία του να μπορέσει να εξουδετερώσει τους προσωπικούς του δαίμονες και τις εσωτερικές του συγκρούσεις και τη μάταιη ελπίδα να νικήσει το θάνατο (Μπενκτ Έκεροτ) σε μια παρτίδα σκάκι. 
Ο διάλογός τους στην πρώτη σεκάνς ανατριχιαστικός και με χιούμορ:  «Ποιος είσαι;» Ρωτάει ο Ιππότης. «Είμαι ο Θάνατος.» «Ήρθες για μένα;» «Περπατώ στο πλευρό σου πολύ καιρό.» «Αυτό το ξέρω.» «Είσαι έτοιμος;» «Το σώμα μου φοβάται αλλά εγώ όχι.» «Δεν είναι ντροπή αυτό.» «Περίμενε μια στιγμή.» «Αυτό μου λένε όλοι. Δεν δίνω αναβολές.» «Παίζεις σκάκι, έτσι;» Μετά από λίγο και αφού ο Ιππότης έχει στήσει τη σκακιέρα τείνει τις χούφτες του με τα πιόνια στον Θάνατο για να επιλέξει χρώμα. «Τράβηξες μαύρο», λέει στον Θάνατο μετά την επιλογή του και εκείνος: «Πολύ ταιριαστό. Δεν νομίζεις;» (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται 1/8/2019
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Μαξ Φον Σίντοφ, Γκούναρ Μπγιέρνστραντ, Μπενκτ Έκεροτ, Μπίμπι Άντερσον
Σύνοψη: Ένας ιππότης και ο ιπποκόμος του. Επιστρέφουν από τις Σταυροφορίες σε μια Σουηδία που μαστίζεται από την πανούκλα. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν τον Θάνατο, ο οποίος θα ζητήσει από τον Ιππότη να τον ακολουθήσει. Εκείνος, για να κερδίσει χρόνο, μήπως και μπορέσει να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές αγωνίες και τα μεταφυσικά προβλήματα που τον ταλανίζουν προτείνει στο Θάνατο να παίξουν μια παρτίδα σκάκι και όταν τελειώσει, αυτή να είναι και η τελευταία προθεσμία του. (Από την Weird Wave)