25/6/19

Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο - Murder by death

Κωμωδία – σάτιρα των αστυνομικών ταινιών μυστηρίου του στυλ «ποιος έκανε το φόνο», της οποίας το μεγαλύτερο ατού είναι η παρουσία μεγάλων ονομάτων της εποχής, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι παίζει σ’ αυτήν και ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, που ήταν διάσημος κυρίως για τη νουβέλα «Πρόγευμα στο Τίφφανυς» (1958) και το μυθιστόρημα Εν Ψυχρώ (1966).

Στην ταινία, διάσημοι ντετέκτιβ προσκαλούνται σε μια έπαυλη για δείπνο. Οι φυσιογνωμίες τους θυμίζουν από Ηρακλή Πουαρό μέχρι  Μις Μαρπλ και Σαμ Σπέιντ, αλλά δεν ονομάζονται έτσι στο φιλμ. Στην έπαυλη, ο οικοδεσπότης (Τρούμαν Καπότε) τους ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέχρι τα μεσάνυχτα και τους καλεί να λύσουν το μυστήριο. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο φόνος θα γίνει και θα ακολουθήσουν κι άλλοι και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη μέχρι το φινάλε που είναι τελείως απρόσμενο.
Ο Ρόμπερτ Μουρ σκηνοθετικά ακολουθεί την πεπατημένη με όλα τα κλισέ που περιλαμβάνονται στο σενάριο (άλλο ατού της ταινίας) του θεατρικού συγγραφέα Νιλ Σάιμον και έχει αφεθεί στις ερμηνείες του all star cast που διαθέτει. Μιλάμε για μιάμιση ευχάριστη ώρα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/6/2019
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου (1976)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μουρ
Παίζουν: Πίτερ Σέλερς, Μάγκι Σμιθ, Αϊλίν Μπρέναν, Τρούμαν Καπότε, Τζέιμς Κόκο, Πίτερ Φολκ, Άλεκ Γκίνες, Έλσα Λαντσέστερ, Ντέιβιντ Νίβεν
Σύνοψη: Οι πιο διάσημοι ντετέκτιβ του κόσμου προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Ο οικοδεσπότης τους ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέσα στο σπίτι μέχρι τα μεσάνυχτα- εκείνοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια.
Το σενάριο υπογράφει ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον, που έφυγε πέρσι από τη ζωή.
Διανομή: Seven Films