Επιτέλους θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, διότι είχα κάποια ανησυχία. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, από έναν άνθρωπο που παίρνει το ΟΧΙ ενός δημοψηφίσματος και το μετατρέπει εν μια νυκτί σε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.
Πώς να μην ανησυχήσω όταν λέει «Δευτέρα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξουμε εκλογές» και πάει μετά από μια βδομάδα;
* * *
Είχε το λόγο του όμως. Μέσα στη βδομάδα υποβλήθηκαν στη Βουλή νόμοι και τροποποιήσεις, που δεν είχαν περάσει όλη την τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Πρώτος και καλύτερος ο Ποινικός Κώδικας. Ένας νόμος που ίσχυε εδώ και 69 χρόνια.
Έχω ένα μικρό τόμο αυτού του Ποινικού Κώδικα στη βιβλιοθήκη μου από την εποχή που σπούδαζα και διαβάζω στην Εισηγητική του Έκθεση ότι η σύνταξή του είχε ξεκινήσει από 3μελή επιτροπή το 1911, η οποία με κάποιες αναποδιές δημοσίευσε το πρώτο σχέδιό του (688 σελίδες, παρακαλώ) το 1924.
* * *
Το 1929 υποβλήθηκε το τελικό στη Βουλή. Έγιναν συζητήσεις και το 1933 υποβλήθηκε σε Άρειο Πάγο, δικαστικούς, πρωτοδικεία, εισαγγελίες, δικηγορικούς συλλόγους να λάβουν γνώση και να εκφέρουν γνώμη.
Το 1934 ανατέθηκε σε άλλη 5μελή επιτροπή για περαιτέρω μελέτη. Η επιτροπή έκανε 41 συνεδρίες και το νέο σχέδιο δημοσιεύτηκε το 1935. Συντάχθηκε ο νόμος μέχρι το 1937 και παραπέμφθηκε προς τελική επεξεργασία το 1939 (αν έχεις Θεό…) σε άλλη 5μελή επιτροπή, η οποία εργάστηκε μέχρι το 1940 που ξέσπασε ο Πόλεμος. Έτσι το 1944, ανέλαβε να συνεχίσει άλλη, 3μελής επιτροπή, που αναθεώρησε μέρος του Κώδικα, τον παρέδωσε μέχρι το 1947 σε άλλη επιτροπή που τον επεξεργάστηκε μέχρι το 1948, για να αρχίσει να ισχύει με το Νόμο 1492 του 1950!
* * *
Αν αφαιρέσω τα χρόνια του πολέμου του 1940 και τις καθυστερήσεις λόγω της ταραχώδους περιόδου, ο καθαρός χρόνος που είχε απομείνει για τις συζητήσεις πάνω στον υπάρχοντα Κώδικα, ήταν σαφώς μεγαλύτερος της τετραετίας που είχε μπροστά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε πώς έγινε βρε παιδιά και υπέβαλαν το νέο Κώδικα στην ενδιάμεση βδομάδα από την ημέρα που είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα πάει στον ΠτΔ μέχρι την ημέρα που τελικά πήγε; Μυστήριο… Και να ήταν αυτό μόνο; Μέσα σε άλλο νόμο, πέρασαν μετατάξεις «ημετέρων» στις προνομιούχες υπηρεσίες της Βουλής.
* * *
Καλά που υπάρχει και η Δι@ύγεια (δεν άρεσε στον κ. Τσίπρα, όταν ήταν αντιπολίτευση) και μπορέσαμε να μάθουμε όλο το όργιο των διευθετήσεων της προπερασμένης εβδομάδας…
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)