2/2/19

Πέφτει άγριο δούλεμα

Όταν είχε ψηφιστεί στη Βουλή η ονομασία των Βορειομακεδόνων, βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και έκανε «βαριά» δήλωση, η οποία δεν έτυχε δημοσιότητας επειδή – όπως ερμήνευσε ο δημοσιογράφος Μ. Κοττάκης στο europost.gr – οι μεν Αριστεροί δεν την κατάλαβαν, ενώ η Ν.Δ. με τα ΜΜΕ που τον πίεζαν να μιλήσει, έκαναν πως δεν την άκουσαν. Δηλαδή, πάλι θύμα συνωμοσίας ο Κ.Κ.

Ευτυχώς, ο κ. Μ. Κοττάκης τον κάλυψε γράφοντας μεταξύ άλλων: «(…) Ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση όμως ήταν η προσπάθεια της Αριστεράς να καταλάβει τι είπε στον κόσμο ο Καραμανλής. Τους φάνηκε χαλαρή η δήλωση. Αγνοούν ότι το πιο κοφτερό μαχαίρι είναι το βαμβάκι. Κατά βάση ο Καραμανλής έκανε μια πολύ βαριά δήλωση με εξαιρετικά ήπιο τρόπο. Απευθυνόμενος κατ’ ουσίαν στον Τσίπρα είπε – σε ελεύθερη μετάφραση: “Με το βέτο στο Βουκουρέστι σού χάρισα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, αλλά εσύ το πέταξες. Έδειξες αδικαιολόγητη βιασύνη να κλείσεις το θέμα, ενώ αυτοί που καίγονταν ήταν άλλοι, όχι εμείς. Δεν σεβάστηκες τις ευαισθησίες χιλιάδων Ελλήνων και με την απόφασή σου να μην προχωρήσεις σε εθνική συνεννόηση, έδωσες γήπεδο στην πόλωση, στην οξύτητα και στον διχασμό”. Κοινώς, του διαμήνυσε ”μπορούσες να είχες πάρει πολύ καλύτερη συμφωνία”.
Τα αποτελέσματα της παρέμβασής του τα καταλάβαμε αμέσως: Ο κόσμος κατάλαβε ακριβώς τι συνέβη. Ενώ αυτοί που από τη Ν.Δ. και τα ΜΜΕ τον πίεζαν να μιλήσει, όταν διάβασαν τη δήλωση έκαναν πως δεν την άκουσαν. Και δεν την πρόβαλαν. Διότι στην πραγματικότητα μέσα τους εύχονταν να μην την είχε κάνει -μολονότι του το ζητούσαν- προκειμένου να συντηρήσουν τις ανόητες θεωρίες τους. Οι υποκριτές! Πιο καθαρά δεν θα μπορούσα να μιλήσω, νομίζω. Έτσι έχουν τα πράγματα.»
Κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός που μέχρι σήμερα εκ μέρους του μιλούσαν οι «κύκλοι του» μίλησε για πράγματα που «όλος ο κόσμος κατάλαβε ακριβώς τι συνέβη». Τότε γιατί την έγραψε; Να καθόταν στ’ αυγά του, όπως κάθεται χρόνια τώρα. Έγραψε μάλιστα ο κ. Κοττάκης ότι οι συριζαίοι, επιτιθέμενοι στον Καραμανλή για την Οικονομία, έφτασαν «κοντά στο να πάρουν το μέρος του Γιώργου
Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος φταίει για τη χρεοκοπία». Έλα ντε. Λες και όλος ο κόσμος δεν είχε καταλάβει πώς οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία. Αυτό που με βασανίζει όμως είναι: γιατί ο Καραμανλής τούς «έσφαξε με το βαμβάκι» τώρα με την ψήφιση και δεν το έκανε το καλοκαίρι που συναντήθηκαν στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας; Φοβόταν μη γεμίσει αίματα η λίμνη;
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην έντυπη Αμαρυσία 2/2/2019)