27/1/19

Γυναίκα σε πόλεμο - Kona fer í stríð

Από την Ισλανδία ένα πολιτικό «παραμύθι», με οικολογικές προεκτάσεις και ευαισθησία. Η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί μόνη της να τα βάλει με ένα καλά οργανωμένο σύστημα. Η Χάλλα με ψυχή και σθένος, κάνει την προσωπική της επανάσταση για τη διάσωση του πλανήτη από την οικολογική καταστροφή, κάνοντας σαμποτάζ κατά της βιομηχανίας που «αλλοτριώνει» το περιβάλλον της χώρας της. 

Στο πλευρό της έχει τη συμπαράσταση του… soundtrack της ταινίας! Σωστά διαβάσατε. Σε κάθε ενέργειά της βλέπουμε on the spot το συγκρότημα που παίζει το soundtrack, ενώ στα vocals βλέπουμε και τα κορίτσια της χορωδίας ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Ουκρανίας, η οποία έχει κι αυτή το δικό της ρόλο στο σενάριο (η παραγωγή άλλωστε είναι Ισλανδο-γαλλο-ουκρανική).
Όπως λέει ο σκηνοθέτης, οι μουσικοί και η ουκρανική χορωδία αποτελούν ένα είδος «δαιμονίων», σαν αυτά που ακολουθούσαν τους ήρωες στην αρχαία Ελληνική τραγωδία και προσπαθούσαν να τους εμφυσήσουν θάρρος, δύναμη και καλές ιδέες και τονίζει: «Ακριβώς όπως ο ελληνικός χορός στις αρχαίες τραγωδίες, έτσι κι εκείνοι απευθύνονται, τόσο στην ηρωίδα, όσο και στο κοινό για να υπογραμμίζουν σημαντικές αποφάσεις με κάποια δυναμική χορογραφία». Αν και κινηματογραφικά αντισυμβατικό, συμπληρώνει και δίνει μια αίσθηση χιούμορ αποστασιοποιώντας έτσι το προσωπικό δράμα της ηρωίδας.
INFO
Προβάλλεται από 24/1/19
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Δράσης, Κωμωδία    
Σκηνοθεσία: Μπένεκτιτ Έρλινγκσον 
Παίζουν: Χαλντόρα Γκαϊρχαρδσντοτίρ, Γιόχαν Σίγκουρνδσον, Χουάν Καμίλο Ρόμαν Εστράντα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον  
Σύνοψη: Στο Ρέικιαβικ του σήμερα, η 50χρονη Χάλλα ζει μια διπλή ζωή: ο κόσμος την γνωρίζει ως μια διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα εκείνη είναι μια παθιασμένη ακτιβίστρια που έχει κηρύξει, κρυφά, πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου προκειμένου να διασώσει τη φύση της χώρας της και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους της. Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλλα καταφέρνει να προκαλέσει ένα βιομηχανικό σαμποτάζ, τόσο μεγάλο, που προκαλεί προβλήματα στα επιχειρηματικά σχέδια της ισλανδικής κυβέρνησης. Και ενώ η Χάλλα σχεδιάζει την πιο παράτολμη ακτιβιστική της ενέργεια, λαμβάνει ένα απρόσμενο γράμμα που ανατρέπει όλα όσα είχε προγραμματίσει, καθώς θα κληθεί να πάρει τη σημαντικότερη, και μη αναστρέψιμη, απόφαση στη ζωή της (Από την Weird Wave)