20/12/18

Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει – Mary Poppins returns

Χωρίς να ξεφεύγει από το ύφος, το ρυθμό και τα μουσικά μοτίβα της ταινίας του 1964 η «Μαίρη Πόπινς» του Ρομπ Μάρσαλ (Σικάγο, Τα Μυστικά του Δάσους) είναι πραγματικά κάτι καινούργιο, ολόφρεσκο και ολόδροσο για μια πραγματική Χριστουγεννιάτικη διασκέδαση για όλη την οικογένεια, από τα εγγόνια μέχρι τον παππού και τη γιαγιά, που θα είχαν δει αυτή την ταινία πριν 54 χρόνια. 

Και επειδή μοιραία, όσοι έχουν δει την ταινία του Ρόμπερτ Στίβενσον, θα κάνουν συγκρίσεις, μπορούμε να πούμε ότι και τούτη εδώ η ταινία, που φέρει πάλι τη σφραγίδα των Στούντιο Ντίσνεϊ, είναι τεχνικά άρτια, μουσικά τέλεια και ερμηνευτικά ισάξια της πρώτης.
Η Έμιλι Μπλαντ, ως Μαίρη Πόπινς δίνει το δικό της μπρίο στο χαρακτήρα που είχε ενσαρκώσει η Τζούλι Άντριους, σε αντίθεση με τον Λιν Μάνουελ Μιράντα, που υποδύεται το φίλο της Τζακ (τον Φανοκόρο), ο οποίος μιμείται τη φωνή του Ντικ Βαν Ντάικ  (του Καπνοδοχοκαθαριστή), ο οποίος 92 ετών φέτος στην «επιστροφή» έχει το ρόλο του πατέρα του «κακού» τραπεζίτη, που έχει τη μορφή του Κόλιν Φερθ (εξαιρετικός). 
Επίσης, εξαιρετική είναι και η Μέριλ Στριπ ως Τόπσυ-τούμπα, εκκεντρική ξαδέλφη της Μαίρη Πόπινς με μια ελαφριά προφορά ανατολικής Ευρώπης και ίσως το ακριβότερο κοστούμι του φιλμ. Ο Μπεν Γουίνσοου και η Έμιλι Μόρτιμερ, που υποδύονται τα αδέλφια Μάικλ και Τζέιν της πρώτης ταινίας σε μεγάλη ηλικία, είναι αρκετά καλοί όπως οι Πίξι Ντέιβις, Ναθάνιελ Σάλεχ και Τζο Ντόσον, που υποδύονται τα τρία παιδιά του Μάικλ.
Οι περιπέτειες της νέας γενιάς των Μπανκς, που θα μπορούσαν να είναι και αυτοτελείς όπως και στο πρώτο φιλμ, ακολουθούν σχεδόν την ίδια σειρά με εκείνο: επανεμφάνιση της Πόπινς σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικογένεια. Η αγωνιστικότητα της Τζέιν, όπως της μητέρας της. Η περιπέτεια και το χορευτικό με τα κινούμενα σχέδια μέσα στην εικόνα ενός σπασμένου βάζου, αντί του ζωγραφικού πίνακα στο προηγούμενο. Η εισβολή των παιδιών στην τράπεζα. Η αλληλεγγύη των συναδέλφων φανοκόρων προς τον Τζακ που εδώ τον βοηθούν να σταματήσει το χρόνο στο Big Ben, όπως και των καπνοδοχοκαθαριστών με το χορευτικό «Step in Time» στις στέγες των σπιτιών. Ακόμα και το χορευτικό με την Μέριλ Στριπ στο αναποδογυρισμένο σπίτι της, θυμίζει το τσάι-πάρτι στο ταβάνι «I Love to Laugh» του πρώτου.
Η μουσική και τα τραγούδια είναι ολοκαίνουργια, ευχάριστα και νοσταλγικά για τους μεγαλύτερους που έχουν δει την πρώτη ταινία, οι οποίοι εάν διαθέτουν μουσικό αυτί, θα προσέξουν ότι σε κάθε τραγούδι υπάρχει «κάτι» από το μουσικό μοτίβο ορισμένων «αθάνατων» και «κλασικών» κομματιών της πρώτης ταινίας. 
Ο Ρομπ Μάρσαλ με αυτή την πολύχρωμη, πλούσια, άρτια και αισιόδοξη ταινία, αποτίνει φόρο τιμής στους συντελεστές της ταινίας του Ρόμπερτ Στίβενσον και συνεχίζοντας την παράδοση Ντίσνεϊ, διατηρεί και το διδακτικό χαρακτήρα των βιβλίων της P. L. Travers. Ευτυχώς, διότι πολύ μαυρίλα έχει πέσει σε αρκετές «νέες εκδοχές» και remakes των τελευταίων ετών (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/12/18
Είδος: Οικογενειακή / Φαντασίας / Μιούζικαλ
Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ
Παίζουν: Έμιλι Μπλαντ, Μέριλ Στριπ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Μπεν Γουίσοου, Έμιλι Μόρτιμερ, Άντζελα Λάντσμπερι
Σύνοψη: Στη νέα Μαίρη Πόπινς της Disney, η Έμιλι Μπλαντ (Into the Woods) είναι η τέλεια νταντά με τις μοναδικές μαγικές ικανότητες, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει μια βαρετή δουλειά σε μια αξέχαστη, φανταστική περιπέτεια. Σε αυτό το ολοκαίνουριο σίκουελ, γεμάτο φρεσκάδα αλλά και πιστό στο πνεύμα της πρώτης ταινίας, η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει για να βοηθήσει τη νέα γενιά της οικογένειας Μπανκς να ξαναβρεί τη χαρά και την αδιαμφισβήτητη μαγεία της ζωής μετά από μια απώλεια. Η αινιγματική νταντά καταφτάνει παρέα με το φίλο της τον Τζακ (ο Λιν Μανουέλ Μιράντα) έναν αισιόδοξο φανοκόρο που φέρνει φως -και ζωή- στους δρόμους του Λονδίνου.
Διανομή: Feelgood