16/11/18

Σκόρπιες σκέψεις

Ανεβαίνοντας τη Λ. Κηφισιάς προχθές είδα να λειτουργούν τα πρώτα εποχιακά καταστήματα. Αυτά που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη. Δεν άκουσαν τον κ. Βορίδη να λέει ότι με τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας θα φτάσουμε στο σημείο να μη μπορούμε να στολίζουμε φάτνες σε δημόσιους χώρους. Εκτός κι αν τα στολίδια τους προορίζονται για κλειστούς χώρους. Για τους αντιστασιακούς.
Αυτούς, που θα στολίζουν φάτνες και δέντρα κρυφά μέσα στα σπίτια τους. Μετά θα έρχεται και ο Αη-Βασίλης με πολιτικά για να μην τον αναγνωρίζουν. Θα χτυπάει την πόρτα (γιατί να κατεβαίνει από την καμινάδα;) και θα του ζητούν ταυτότητα για αναγνώριση, που είναι και της μόδας. Λες να μείνει αστόλιστη και η πλατεία Ευτέρπης κ. Βορίδη μας; Που και φέτος δεν θα είναι έτοιμη γιατί ο εργολάβος πήρε παράταση… Θα μας μείνουν αμανάτι αυτές οι άκομψες μεταλλικές εγκαταστάσεις να τις βλέπουμε χριστουγεννιάτικα.
Θυμάμαι, όταν επί Ολυμπιακών Αγώνων ανακατασκευάστηκε ο σταθμός ΗΣΑΠ με όλη εκείνη την ογκώδη κατασκευή (αυτό κι αν είναι χέβι μέταλ, έτσι φίλε Γιάννη;) οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι μιλούσαν για «τεράστια ασχήμια». Για να δω, τώρα που στήνονται αυτές οι μεταλλικές κατασκευές δίπλα σ’ αυτές του σταθμού, τι θα πούνε; Περιμένω… Δεν μπορεί… Κάτι θα γίνει… Μην εναποθέτω τις ελπίδες μου μόνο στον φίλο μου τον Λευτέρη.
Που είχαμε μείνει; Α, στη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, κατά την οποία οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα χρηματοδοτείται όμως η μισθοδοσία τους από το Κράτος. Διότι οι κληρικοί, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Διαστήματος, ήσαν «οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι» και για τις κενές θέσεις, μάλιστα, θα γίνουν νέες προσλήψεις. Νέα διαστημική ορολογία: τακτικοί, έκτακτοι, επί συμβάσει και οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι.
Οπότε: μετακινείς τους 10.000 οιονεί δημόσιους υπάλληλους, προσλαμβάνεις επιπλέον 16.000 – 17.000 νέους στις θέσεις αυτών που θα αποχωρήσουν το 2019 και με τους 7.500 που θα προσλάβεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», φτάνεις τους 34.500. Εντάξει, δεν αγγίζει τον αριθμό των προσλήψεων επί Παυλόπουλου υπουργού της ΝΔ, αλλά μιλάμε για μεγάλα κονδύλια. Πρόσθεσε σ’ αυτά, τη μη μείωση των συντάξεων από 1-1-19, συν την καταβολή των αναδρομικών ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων ένστολων και άστολων του Δημοσίου, συν τις οικονομικές ενισχύσεις σε ορισμένες κατηγορίες νεόπτωχων.
Ε, λοιπόν «λεφτά υπάρχουν» και «αυτό δεν μου είχε διασχίσει το μυαλό» όπως είπε και η κ. Αχτσιόγλου μεταφράζοντας το «it never crossed my mind» (δεν εξηγείται αλλιώς, η Πρώτη Φορά Αριστερά έχει εμμονές με τα αγγλο-ελληνικά και τα ελληνο-αγγλικά αν θυμηθώ και τη γκάφα του πρωθυπουργού με την «ουρά του γαϊδάρου»). Ελπίζω μόνο πως για αυτά τα λεφτά δεν θα χρειαστεί και άλλο μνημόνιο.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην έντυπη Αμαρυσία 17-11-2018)