13/10/18

Ό,τι έχετε ευχαρίστηση

Το διάβασα στο Athens Voice, βλέποντας και το σχετικό βίντεο και δεν το πίστευα. Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που κάηκε στις 23/9/18 και οι οποίοι μέχρι τις 9/10/18, δεν έχουν εισπράξει καμία βοήθεια από το Κράτος (το οποίο όμως μαζεύει φόρους αβέρτα) ζήτησε από τους ξενοδόχους και τους κατοίκους του Ηρακλείου να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη από αυτή που έχουν επιδείξει, και να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά παραχωρώντας δύο και τρία δωμάτια και εγγυήθηκε ο ίδιος προσωπικά ότι θα τους καταβάλει αργότερα τα έξοδα, μιας και η γραφειοκρατία καθυστερεί τις αποζημιώσεις τους. Λες και η γραφειοκρατία δεν είναι θέμα του υπουργείου του, της κυβέρνησής του, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αλλού, έξω από δω.

Ο υπουργός με απόλυτη φυσικότητα ζητούσε από όλους μας να βρεθούμε «ενώπιος ενωπίων» (όπως το είπε), και εξαιρούσε βέβαια τον εαυτό του και το βραδυκίνητο υπουργείο του, ή και το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως. Είπε δε και το άλλο. Ότι δεν φτάνει να δίνει κάποιος 100 ευρώ για την ενίσχυσή τους και πάει τελείωσε.
Πραγματικά, ωραίος τρόπος να διατηρείς τη θέση σου ως υπουργός. Επικαλείσαι την αδυναμία του υπουργείου σου να ενισχύσει έγκαιρα κάποιους πληγέντες και καλείς τους φορολογούμενους να βοηθήσουν εμπράκτως (πέραν των φόρων που πληρώνουν παντοιοτρόπως) παραχωρώντας τις περιουσίες τους ή επιπλέον χρήματα. Τι να σου κάνουν 100 ευρώ; Ο κ. Γαβρόγλου οραματίζεται δηλαδή ένας είδος παγκαριού, ας πούμε.
Θέλουμε αμυντικό εξοπλισμό; Τοποθετούμε στην είσοδο του υπουργείου του κ. Καμμένου, για παράδειγμα, ένα παγκάρι με την πινακίδα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τις φρεγάτες». Θέλει νοσοκομειακό εξοπλισμό ο κύριος Πολάκης; Τοποθετούμε στις εισόδους των νοσοκομείων παγκάρια με πινακίδες «ό,τι έχετε ευχαρίστηση για την αγορά του νέου αξονικού μας τομογράφου». Θέλει να επεκτείνει τις γραμμές του μετρό ο κύριος Σπίρτζης; Άλλο παγκάρι στην είσοδο του υπουργείου του (αυτό με το μεγάλο τίτλο), με την πινακίδα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση για τη νέα γραμμή μετρό Πανόρμου – Αμαρουσίου». Θα πηγαίνουμε να βγάλουμε άδεια κυκλοφορίας, θα βλέπουμε το παγκάρι, θα βλέπουμε και τον κυβερνητικό επίτροπο δίπλα με το κοστουμάκι του (χωρίς γραβάτα, πάντα) να μας κοιτάζει με συμπόνια και συγκατάβαση και τι να κάνουμε; Θα βγάζουμε δυο – τρία χαρτονομίσματα («Τι να σου κάνουν 100 ευρώ μόνο;») θα τα ρίχνουμε στη χαραμάδα του παγκαριού, ενώπιόν του, και εκείνος ίσως να μας εγχειρίζει και μια πλαστικοποιημένη εικονίτσα με τη μακέτα του έργου, ως απόδειξη της φιλευσπλαχνίας μας. Βοήθειά μας.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 13/10/2018)