20/9/18

Μην ανησυχείς, δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια – Don’t worry he won’t get far on foot

Βιογραφική ταινία, βασισμένη πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του διάσημου γελοιογράφου Τζον Κάλαχαν (1951 – 2010), ο οποίος είχε μείνει παράλυτος από τα 21 του, ύστερα από αυτοκινητικό δυστύχημα και σκιτσάριζε, αφότου μπόρεσε να κινηθεί λίγο, κρατώντας τη γραφίδα άτσαλα με τα δυο του χέρια.
Τα σκίτσα του, είχαν τολμηρά θέματα, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως ταμπού (αναπηρίες, θάνατο κλπ) και πολλές φορές αποτελούσαν στόχο των συντηρητικών, που διαμαρτύρονταν ή και μήνυαν την εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν.
Ο Γκας Βαν Σαντ (σκηνοθέτης των ταινιών «Milk» και «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ») βάσισε την ταινία του πάνω σε ένα κεφάλαιο της αυτοβιογραφίας του Κάλαχαν, αυτό που είχε σχέση με την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και να βρει τον εαυτό του σκιτσάροντας και μαζί με τον Χοακίν Φοίνιξ έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, για τη δύναμη της θέλησης και την παρουσία του χιούμορ στη ζωή. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί πάλι το 1995 στην ταινία «Έτοιμη για Όλα» (To die for), όπου ο Φοίνιξ (μόλις 19 ετών) υποδύθηκε το μαθητή που συνωμότησε με την ερωμένη του (Νικόλ Κίντμαν) για να σκοτώσουν τον άντρα της. 
Το δίδυμο, λειτουργεί υπέροχα. Παρά το δύσκολο θέμα, η ταινία χωρίς να γίνεται μελό παρακολουθείται με ενδιαφέρον χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του Φοίνιξ, αλλά και το σφιχτό σκηνοθετικό ρυθμό, ενώ τα κινούμενα σκίτσα που μεσολαβούν χαλαρώνουν την όποια δυσφορία μπορεί να προκαλέσει στο θεατή. Δίπλα στον Φοίνιξ παίζει λιτά και εκφραστικά η Ρούνι Μάρα, (υποδύεται τη σύντροφό του), ο πολύ καλός Τζόνα Χιλ (που αναλαμβάνει ως σπόνσορ τον Κάλαχαν) και ο Τζακ Μπλακ (ο φίλος του και υπαίτιος του αυτοκινητικού δυστυχήματος). (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/9/18
Είδος: Βιογραφία / Δράμα
Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ
Παίζουν: Χοακίν Φοίνιξ, Ρούνι Μάρα, Τζόνα Χιλ, Τζακ Μπλακ
Σύνοψη: Ο Τζον Κάλαχαν παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο και το τελευταίο πράγμα που έχει σκοπό να κάνει είναι να κόψει το ποτό. Όταν δέχεται να κάνει φυσιοθεραπεία (με την παρότρυνση της κοπέλας του κι ενός χαρισματικού σπόνσορα) ο Κάλαχαν ανακαλύπτει το ταλέντο του να σχεδιάζει προκλητικά σκίτσα που τον κάνουν διάσημο παγκοσμίως.
Διανομή: Seven Films