Βλέπω κάτι φωτογραφίες από την εποχή που ήμουν φοιτητής στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (έτσι ονομαζόταν τότε) και στη Νομική αργότερα και λέω «βρε δεν ήμασταν καλά». Τα κοστούμια και οι γραβάτες πήγαιναν σύννεφο. Σαν ακροδεξιοί και φασίστες φαινόμασταν, με τα σημερινά κυβερνητικά δεδομένα. Και να σκεφτείς ότι είχαμε καθηγητές (εκεί να δεις κοστούμια) που μας γαλουχούσαν με τις αρχές της δημοκρατίας.
Μεταξύ αυτών και ο Σάκης Καράγιωργας, που ήταν και πρωτοπόρος στην αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ήταν η εποχή, που μας εξηγούσαν πως «πανεπιστημιακό άσυλο», σημαίνει ότι μέσα στη σχολή μπορούσαμε να εκφράζουμε ελεύθερα την οποιαδήποτε γνώμη μας. Δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε ποτέ ο χώρος της σχολής να είναι «άσυλο κατατρεγμένων», ή «άσυλο ανομίας».
Σήμερα που όλα αυτά ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία, βγαίνει το πόρισμα της περιβόητης επιτροπής για τη βία στα ΑΕΙ και αναφέρεται στα πανεπιστήμια σαν να είναι πολυλειτουργικοί χώροι (κάτι σαν MALL), στους οποίους θα γίνονται μαθήματα σε φοιτητές και σεμινάρια κατάρτισης σε πανεπιστημιακές αρχές για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών (για σκέψου). Επιτρέπει happenings με ταμειακές μηχανές για την πάταξη της φοροδιαφυγής (αυτό πάλι;) Διευκολύνει τον διάλογο με μπαχαλάκηδες και κάθε είδους καταληψίες («πριν μου πετάξεις τη μολότωφ να ανταλλάξουμε δυο κουβέντες;») και άλλα ωραία.
Παρακμή, καλή μου φίλη και καλέ μου φίλε, και τώρα κατάλαβα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές με συνθήματα το «ή εμείς ή αυτοί» και το «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε». Μας τελειώνουν. Πάει και τελείωσε. Και όλοι εκείνοι οι αριστεροί και αριστερίζοντες διανοούμενοι που τόσα χρόνια είχαν άποψη για όλα τα στραβά της κοινωνίας, σήμερα… τσιμουδιά. Τι γίνεται ρε παιδιά;
Το δε «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» αγγίζει και τα πάλαι ποτέ «περήφανα γηρατειά». Βγαίνει ο κ. Τσακαλώτος στο Λονδίνο και επιβεβαιώνει σε ομιλία του, αυτό που είχε πει ο κ. Τσίπρας στην Έκθεση Θεσσαλονίκης για τους άνω των 70 ετών που θα εκλείψουν σταδιακά και δεν θα επιβαρυνθεί η οικονομία αν δεν μειωθούν συντάξεις όπως είχε ψηφίσει από το 2015.
Μόνο που ο κ. Τσακαλώτος ήταν πιο κυνικός: «Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω», είπε, «αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος». Ευτυχώς, που αρκέστηκε στον «φυσικό τρόπο» και δεν σκέφτηκε τον… Καιάδα.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 29/9/2018)