26/9/18

Παρείσφρηση – BlacKkKlansman

Ο Σπάικ Λι, αγαπημένος για τις πολιτικές του ταινίες και το καταγγελτικό του ύφος, γράφει και σκηνοθετεί αυτή τη φορά μια ταινία με χιούμορ και ταυτόχρονη σοβαρότητα πάνω στο θέμα του έντονου ρατσισμού της δεκαετίας του ‘70 στις ΗΠΑ, όταν η Κου Κλουξ Κλαν τρομοκρατούσε θανατηφόρα και οι Μαύροι Πάνθηρες, από την άλλη, καλούσαν σε επανάσταση.
Καταφέρνει δε να ισορροπεί μεταξύ των δύο, έχοντας στη διάθεσή του δύο βασικούς πρωταγωνιστές τον Άνταμ Ντράιβερ -ίσως στον καλύτερο ρόλο του- και τον Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον -γιο του Ντένζελ- που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σ’ αυτή την πρωτότυπη ιστορία, που μας λέει ότι δυστυχώς ο ρατσισμός καλά κρατεί ακόμα και σήμερα.
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που μοιάζουν υπερβολικά και αν εξαιρέσω μια «μικρή» κοιλιά γύρω στην πρώτη ώρα, όπου υπάρχει κάποια σχετική φλυαρία (η ταινία διαρκεί 2 και 15΄, ενώ θα μπορούσε να είναι 1 και 50΄ χωρίς να χάνεται το νόημα, ενώ σε πολλά σημεία της χρησιμοποιείται split screen για παράλληλη δράση), η ταινία έχει ένα πολύ καλό –και επίκαιρο- θέμα που αγγίζει το «σήμερα» των ΗΠΑ (οι αναφορές στον Τραμπ είναι και έμμεσες, αλλά και άμεσες με την εμφάνισή του). Επίσης, διαθέτει έξοχες βασικές ερμηνείες, αυθεντική φωτογραφία με ζεστά χρώματα, γνήσια μουσική μαύρου ρυθμού της εποχής, διαβρωτικό χιούμορ και suspense που κορυφώνεται προς το φινάλε της.   
Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, είναι ότι η ταινία ξεκινά με τη σκηνή από το φιλμ «Όσα παίρνει ο άνεμος», όπου η Σκάρλετ Ο' Χάρα ψάχνει απεγνωσμένα κάποιον ανάμεσα σε εκατοντάδες τραυματίες του Εμφυλίου και τελειώνει με τις σκηνές βίας από τα αιματηρά επεισόδια στη Σάρλοτσβιλ το 2017. Ουσιαστικά, σκηνές από έναν άλλο, σύγχρονο, εμφύλιο. (Κριτική μου από το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/9/18
Είδος: Δράμα / Βιογραφική / Θρίλερ / Αστυνομική 
Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι
Παίζουν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον, Άνταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ,  Κόρεϊ Χόκινς, Ράιαν Έγκολντ, Άλεκ Μπάλντουιν, Χάρι Μπελαφόντε 
Σύνοψη: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 70. Ο Ρον Στάλγουόρθ είναι ο πρώτος Αφροαμερικάνος ντετέκτιβ στο αστυνομικό τμήμα του Κολοράντο Σπρινγκς, όμως η άφιξή του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και εχθρότητα από τους λευκούς συναδέλφους του. Η φήμη του νεόκοπου ντετέκτιβ στους αστυνομικούς κύκλους ήταν καλή, χάρη στην πετυχημένη παρακολούθησή του στις συναντήσεις της οργάνωσης των Μαύρων Πανθήρων. Απτόητος ο Σταλγουόρθ, δεν μένει εκεί και αποφασίζει να κάνει τη διαφορά για το καλό της κοινότητάς του. Με θάρρος, αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή που ακόμα και σήμερα φαντάζει αδιανόητη: να παρεισφρήσει στην ρατσιστική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως λευκό ρατσιστή και εξτρεμιστή, ο Σταλγουόρθ επικοινωνεί τηλεφωνικά με την λευκή οργάνωση και σύντομα κερδίζει τον σεβασμό της. Μάλιστα, καταφέρνει να συνάψει σχέση φιλίας με τον αρχηγό της, τον Ντέιβιντ Ντιουκ, ο οποίος μένει έκπληκτος από την αφοσίωση του νέου φανατικού μέλους. Η παράδοξη αυτή αστυνομική έρευνα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν ο συνάδελφος του Σταλγουόρθ, ο Φλιπ Ζίμερμαν, υποδύεται διά ζώσης τον Σταλγουόρθ στις συναντήσεις του με την ρατσιστική οργάνωση, ώστε να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες. Ο Σταλγουόρθ και ο Ζίμερμαν με αυτό τον τρόπο θα συνεργαστούν σαν αστυνομικό ντουέτο, με σκοπό να καταστρέψουν εκ των έσω την οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν, η οποία έχει άμεσο στόχο να διασπείρει την βίαιη ρητορική της στο ευρύ αμερικάνικο ακροατήριο.
Διανομή: U.I.P.