14/8/18

Ο Λαβύρινθος του Πάνα - El laberinto del fauno - Pan's Labyrinth

Εντάξει, ο Λαβύρινθος του Πάνα δεν είναι και χτεσινός (παραγωγή 2006) για να τον εξυμνήσω πάλι, όπως είχα κάνει και το Φεβρουάριο του 2007, αλλά που ξέρεις; Μπορεί να υπάρχει κάποιος πιο νέος που θα θέλει να μάθει κάτι γι’ αυτό το αριστούργημα του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. 
Είναι ένα παραμύθι για μεγάλους και μη σου πάει στο μυαλό ο Τιμ Μπάρτον για βιαστικές συγκρίσεις, διότι εδώ έχουμε και την πολιτική χροιά. Ο Ντελ Τόρο, έχει δημιουργήσει μια αλληγορία με φόντο την σπαραγμένη από τον εμφύλιο Ισπανία του ’40 (που τόσο έχει εμπνεύσει τους Ισπανούς καλλιτέχνες), διαστρέφει την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και υπογράφει ένα παραμύθι αυστηρά για μεγάλους.

Η Οφηλία του, ένα μοναχικό και ονειροπόλο κορίτσι που ζει με τη μητέρα της και τον πατριό της, έναν αξιωματικό του στρατού επιφορτισμένο να «καθαρίσει» την περιοχή από τους επαναστάτες ζει στη μοναξιά της και σαν παιδί, όπως όλα, δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο με φανταστικά πλάσματα, μυστικές αποστολές και κρυμμένα πεπρωμένα. Μόνο που με την εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί γύρω της, το παραμύθι της έχει περισσότερους δράκους από ότι τα άλλα παραμύθια.
Αχαλίνωτη φαντασία, εξαιρετικά οπτικά εφέ, απίστευτη μουσική και γενικά μια ατμόσφαιρα πέρα για πέρα ονειρική και μαγευτική που όμως πατά γερά πάνω στην ατμόσφαιρα του εμφύλιου και τον άγριο ρεαλισμό.
Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο των «Hellboy», «Blade II» και «Η ράχη του Διαβόλου», έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή αλληγορία και μια αξέχαστη ταινία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/8/18
Είδος: Φαντασίας / Δράμα  (2006)
Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο 
Ηθοποιοί: Σέρζι Λοπέζ, Μάριμπελ Βερντού, Αριάντνα Τζιλ, Ιβάν Μπακουέρο, Νταγκ Τζόουνς 
Σύνοψη: Ισπανία, 1944 το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Η Κάρμεν, που πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε, μετακομίζει με την κόρη της Οφηλία, στο σπίτι του καινούργιου της συζύγου Βιντάλ, λοχαγό στον στρατό του δικτάτορα Φράνκο. Μην μπορώντας να αντέξει εύκολα την καινούρια της ζωή, το νεαρό κορίτσι ψάχνει να βρει καταφύγιο σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο, που ανακαλύπτει δίπλα στο νέο της σπίτι. Ο Πάνας, ο φρουρός του, ένα μαγικό πλάσμα, της αποκαλύπτει ότι είναι η χαμένη από καιρό πριγκίπισσα του μυθικού αυτού βασιλείου. Για να βρει την αλήθεια, η Οφηλία πρέπει να φέρει εις πέρας τρεις επικίνδυνες αποστολές, αποστολές που δεν μοιάζουν σε τίποτα με ό,τι έχει αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή της.
Διανομή: Weird Wave