Στο τρίτο λεπτό της καθυστέρησης (Σουηδία – Ελβετία, όταν έγραφα αυτό) σφυρίζει πέναλτι ο διαιτητής και τον αμφισβητούν, διότι το σπρώξιμο του αντιπάλου είχε αρχίσει έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ο διαιτητής τρέχει στο VOR (video operation room), τον χώρο όπου βρίσκεται το VAR (video assistant referee) βλέπει τη φάση σε slow motion και … αλλάζει γνώμη. Δεν είναι πέναλτι αλλά φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Είδες η τεχνολογία; Γι’ αυτό χρειάζονται παντού κάμερες. Διότι αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, θα μας το επιβεβαιώσει η κάμερα της γωνίας, ή του δορυφόρου, για να το κάνω πιο global.
Εδώ σχεδιάζουν, ακόμα και η μπάλα του αγώνα να έχει ένα μικροτσίπ, ώστε όταν ο τερματοφύλακας την αποκρούει «πάνω στη γραμμή», να επιβεβαιώνεται από το μικροτσίπ της μπάλας, σε συνδυασμό με τα GPS πάνω στα δοκάρια, ότι την απόκρουσε ένα χιλιοστό πιο μέσα (γκοοοοοολ,) ή ένα χιλιοστό πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος (αααααχχχχχχ).
Αργότερα, θα καθιερωθεί, αντί για τα ακουστικά που φοράνε ο διαιτητής και οι επόπτες για να συνεννοούνται μεταξύ τους, να φοράνε κράνη με ενσωματωμένα μικρόφωνα και κάμερες (όπως οι στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που βλέπουμε στις ταινίες), ώστε αν ο αρχηγός της ομάδας αμφισβητήσει κάποια απόφασή τους, αντί να τρέχουν, να μιλάνε κατ’ ευθείαν στο ACR (assistant control room): «Ήταν πραγματικά οφσάιντ ή μήπως έκανε λάθος ο επόπτης;» και τότε θα κάνουν rewind το βίντεο και θα του απαντούν να συνεχίσει τη φάση.
Επίσης, σκέφτονται και την καθιέρωση OFR (on-field review). Να φοράνε κράνη με κάμερες και οι 22 παίκτες, ώστε το VAR να βλέπει ακόμα πιο καθαρά τη φάση και να αποφαίνεται για το αν θα δείξει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα ο διαιτητής στο σκληρό μαρκάρισμα.
Μελλοντικά δε, στο κράνος του κάθε παίκτη θα υπάρχει και ένα μικρόφωνο, ώστε στο VOR να ακούγονται οι βρισιές του κάθε παίκτη προς τους αντιπάλους ή τον διαιτητή και τους επόπτες, για να συμμαζευτούν επιτέλους εκείνοι οι θρασύδειλοι που βρίζουν κάτω από τα μουστάκια τους και εκνευρίζουν τον αντίπαλο και μετά παριστάνουν τις αθώες περιστερές.
Το επόμενο Σάββατο, θα μιλήσουμε και για τις κάμερες C4I ανάμεσα στα καθίσματα των θεατών του γηπέδου και για την OLG συμμετοχή τους στο παιχνίδι (on line gaming).
Προς το παρόν, το Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε ότι φέτος τον Ιούνιο έπεσαν στη χώρα μας 93.580 κεραυνοί και η γιαγιά μου αναφώνησε: «Το ‘λεγα ‘γω ότι με τόση τεχνολογία θα πέσει φωτιά να μας κάψει».
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 7/7/2018)