7/6/18

Γκοντάρ, αγάπη μου - Le redoutable

Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους που μας είχε χαρίσει το αριστουργηματικό «The artist» (10 υποψηφιότητες και 5 Όσκαρ), αλλά και τις παρωδίες του πράκτορα OSS 117 (όλα με πρωταγωνιστή τον Ζαν Ντιζαρντέν), έρχεται τώρα με αυτή την ταινία να αποδομήσει την εικόνα που έχει ο κόσμος για το τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά: τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, τον συνιδρυτή της νουβέλ βαγκ.

Η ταινία «Le redoutable» πιάνει τη ζωή του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη, από την εποχή του γυρίσματος της ταινίας του «Η κινέζα» (1967) και αργότερα (του Μάη ’68 συμπεριλαμβανομένου), όταν ο Γκοντάρ είχε παντρευτεί πλέον την Anne Wiazemsky πρωταγωνίστρια της «Κινέζας», που ήταν κατά 20 χρόνια μικρότερή του και τον θαύμαζε από το 1966 –κυρίως- για το μέχρι τότε έργο του. 
Το σενάριο βασίζεται στα απομνημονεύματα της Anne Wiazemsky, η οποία στη συνέχεια έγινε συγγραφέας και το 2015 εξέδωσε το βιβλίο για τη ζωή της με τον Γκοντάρ. Σύμφωνα με αυτό, ο Γκοντάρ πέραν του γεγονότος ότι είχε ριζοσπαστικές αντιλήψεις και αμφισβητούσε τους κώδικες του παραδοσιακού Χόλυγουντ και μαζί με αυτούς του Γαλλικού κινηματογράφου. Πέραν του ότι ήταν μανιώδης αναγνώστης του υπαρξισμού και της Μαρξιστικής φιλοσοφίας και ήταν άριστος γνώστης της ιστορίας του κινηματογράφου, είχε φτάσει στο σημείο χάριν της πολιτικής προσέγγισης των πραγμάτων, να αμφισβητεί ακόμα και τις ταινίες του, που οι κριτικοί αποθέωναν μέχρι τότε.  
Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους παρουσιάζει έναν Γκοντάρ τελείως εγωκεντρικό, που ερμηνεύει τα πάντα κατά το γούστο του, αδιαφορεί για τα πάντα και ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, ενώ συμβιβάζεται μόνον όταν πρόκειται να συμφιλιωθεί με τη νεαρή σύζυγό του. 
Ο Λουί Γκαρέλ είναι τέλειος εμφανισιακά ως Ζαν Λυκ Γκοντάρ και εξαιρετικός ως απροσδόκητος χαρακτήρας, ενώ η Στέισι Μάρτιν είναι μακράν πιο όμορφη και γοητευτική από την πραγματική Anne Wiazemsky (που πέθανε Οκτώβριο του 2017) και καταφέρνει να δείχνει τα αδιέξοδα στα οποία την οδηγούσε με τη συμπεριφορά του ο Γκοντάρ. 
Ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ ζει ακόμα και για να αποδειχθεί το πόσο απρόβλεπτος συνεχίζει να είναι, σας θυμίζω την ταινία της Ανιές Βαρντά «Πρόσωπα & ιστορίες» (Visages & Villages, που είδαμε το Μάρτιο 2018), στην οποία είχε υποσχεθεί να τη δεχθεί στο σπίτι του μαζί με το διάσημο εικαστικό και φωτογράφο JR και όταν τον επισκέφθηκαν… απουσίαζε.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ταινία του Χαζαναβίσιους, με σινεφίλ αναφορές και ματιά που θυμίζει ταινίες του Γκοντάρ (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/6/18
Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους 
Παίζουν: Λουίς Γκαρέλ, Στέισι Μάρτιν, Μπερενίς Μπεζό, Μίσα Λεσό, Γκρέγκορι Γκαντεμπουά 
Σύνοψη: Παρίσι 1967. Ο Jean-Luc Godard (Louis Garrel), ο πιο διάσημος κινηματογραφιστής της γενιάς του γυρίζει το La Chinoise με τη γυναίκα που αγαπά, την 20 χρόνια μικρότερη του Anne Wiazemsky (Stacy Martin). Ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι καθώς είναι, παντρεύονται. Αλλά οι κακές κριτικές που παίρνει η ταινία οδηγούν τον δημιουργό στην ενδοσκόπηση. Ο Μάης του ΄68 θα εντείνει τη διεργασία και η κρίση που περνάει ο Jean-Luc θα τον αλλάξει σε βάθος. Από διάσημος σκηνοθέτης θα μετατραπεί σε μαοϊστή περιθωριακό καλλιτέχνη, εξίσου παρεξηγημένο όσο και ακατανόητο.
Διανομή: Feelgood