28/5/18

«Το μονοπάτι του ήλιου» της Χρυσούλας Βαρθολομαίου–Μήτση

Ολοκλήρωσα προ ημερών ένα μυθιστόρημα («Το μονοπάτι του ήλιου» της Χρυσούλας Βαρθολομαίου–Μήτση), γεμάτο ευαισθησία και ταυτόχρονα ρεαλισμό. Έναν ύμνο στην αγάπη χωρίς όρους. Την αγάπη, που σκοτώνει μέσα μας την καχυποψία και το φόβο απέναντι στον όποιο συνάνθρωπό μας, όπως δηλώνει και η συγγραφέας.
Η υπόθεσή του, ξεκινά από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και φτάνει μέχρι σήμερα ακολουθώντας τη Νίκη, μια αιθέρια και ντελικάτη ύπαρξη, στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής της, ένα οδοιπορικό που ξεκινάει απ’ την Κέρκυρα και καταλήγει στην Αμερική, ενώ οι ενδιάμεσοι σταθμοί που παρεμβάλλονται στη ζωή της (Αφρική, Ευρώπη, Ρωσία), πρόκειται να της χαρίζουν ο καθένας μια διδαχή, μέσα απ’ τους μοιραίους για κείνη ανθρώπους που συναντά.
Ένα δύσβατο οδοιπορικό (αλλά ποιος είπε ότι η ζωή είναι εύκολη;) με πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Πως θα διαχειριστεί αυτή η γυναίκα την αγάπη χωρίς όρους, το πάθος, τον έρωτα και τη φιλία; Πως θα διαχειριστεί τη θυσία, την απώλεια, την αρρώστια και το θαύμα; Τι ρόλο θα παίξουν στη ζωή της, οι άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν;
«Το μονοπάτι του ήλιου πάνω στη θάλασσα, εκεί κοντά στο δειλινό, χαράζεται για εκείνους που πετούν συντροφιά μ’ ένα γλάρο και τα όνειρά τους. Μπορείς και συ να περπατήσεις πάνω του, αρκεί να βρεις το μαγικό κλειδί, που ανοίγει τη μυστική του πύλη», μας λέει η συγγραφέας 
Το μυθιστόρημα δεν είναι ένα τυπικό love story, αλλά ουσιαστικά μια μελέτη πάνω σε μια πλειάδα κοινωνικών προβλημάτων, ένα μεταξύ των οποίων είναι και το trafficking. 
Η συγγραφέας με απλή γλώσσα, ιδιαίτερα άμεση γραφή (και ταυτόχρονα με ένα διδακτισμό που ξαφνιάζει), συναρπάζει από τις πρώτες σελίδες τον αναγνώστη και του κεντρίζει το ενδιαφέρον, ξεδιπλώνοντας χαρακτήρες και καταστάσεις, άλλοτε οικείες μέσα από την καθημερινότητα και άλλοτε μέσα από σκοτεινές πτυχές της ζωής, στις οποίες πολλές φορές δεν φτάνουν τα φώτα της δημοσιότητας. 
Οι αλλεπάλληλες αναδρομές χαρίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αφήγηση και φωτίζουν το παρελθόν των χαρακτήρων, ενώ η αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που χρησιμοποιούνται ως φόντο στην εξέλιξη, προσθέτουν άλλο ένα ιδιαίτερο βάρος στο μυθιστόρημα, που  είναι το πρώτο, της κ. Χρυσούλας Βαρθολομαίου – Μήτση.
(Επικοινωνία με τη συγγραφέα, στο e-mail: xrisa1950@gmail.com)