14/2/18

Το Φεγγάρι του Δία - Jupiter’ s Moon

Μια αλληγορική ταινία για τους πρόσφυγες, αλλά και μια ταινία για την αναζήτηση του Θεού, με την έννοια ότι κάποιος πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν στιγμές που συναντάμε πράγματα, τα οποία είναι ανεξιχνίαστα και μυστηριώδη.
Ο σκηνοθέτης, αναφερόμενος στο χαρακτήρα του Άριαν, λέει ότι είναι στην πραγματικότητα μια υλοποιημένη περίπτωση αυτού που αποκαλεί «μια χριστιανική μορφή στο σώμα ενός πρόσφυγα, που θα μπορούσε όντως να ερμηνευτεί ως άγγελος».
Τα θαύματα, κατά τον Κορνέλ Μουντρούτσο, σκηνοθέτη και της εξαιρετικής ταινίας «Λευκός Θεός» (2014), «δεν προέρχονται ποτέ από εκεί που τα περιμένουμε, και ίσως δεν ξέρουμε και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε».
Ο Μουντρούτσο, στο «Φεγγάρι του Δία», ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο σκοτεινό αλληγορικό δράμα και σε μια ανορθόδοξη, φανταστική ματιά στο μύθο των ιπτάμενων υπερηρώων του Χόλιγουντ και δημιουργεί μια ενδιφέρουσα κοινωνικο-πολιτική ταινία πάνω στο θέμα των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ευρώπη (τον θεωρούμενο παράδεισο γι’ αυτούς). «Ευρώπη» λέγεται και ο ένας από τους δορυφόρους του πλανήτη Δία, που χρησιμοποιείται στον τίτλο.
Η ταινία του Μουντρούτσο προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις και συζήτηση (όπως άλλωστε και η επιτυχημένη του «Λευκός Θεός») πέραν της θεολογικής, στην οποία αναφέρεται ο σκηνοθέτης και παρακολουθείται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/2/18
Είδος: Δράμα / Φαντασίας  
Παίζουν: Μεράμπ Νινίντζε, Σζόμπορ Τζέγκερ, Γκιόργκι Τσερχάλμι, Μόνικα Μπαλσάι 
Σύνοψη: Ένας νεαρός μετανάστης πυροβολείται καθώς περνάει τα σύνορα. Τρομαγμένος και σε κατάσταση σοκ, ο πληγωμένος Άριαν μπορεί τώρα να «αιωρείται» όποτε θέλει, με έναν μυστηριώδη τρόπο. Θα τον βάλουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, όπου θα δραπετεύσει με τον Δρ Στερν, που προσπαθεί να εξερευνήσει το ασυνήθιστο μυστικό του. Κυνηγημένος από τον εξοργισμένο διευθυντή του στρατοπέδου, Λάζλο, ο φυγάς Άριαν πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, αναζητώντας ασφάλεια και λίγα χρήματα, ενώ ο Στερν πρέπει να πιστέψει σε έναν κόσμο όπου τα θαύματα κακοποιούνται βάναυσα.
Διανομή: Ama Films