7/12/17

NHMA

Όπως αναφέρει και ο σκηνοθέτης της ταινίας: «Το Νήμα είναι μια προσωπική ταινία σκανταλιά. Μάλλον είναι για θεατές που τους αρέσουν: οι κωμωδίες που δεν έχουν αστεία, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίες που οι ήρωες δεν ξέρουν να αλλάξουν μια λάμπα, οι άγριες ερωτικές σκηνές που συμβαίνουν μέσα στο μυαλό.
Για θεατές που θέλουν όταν βγαίνουν απ’ το σινεμά να ψάχνουν το σάουντρακ της ταινίας, για άγρια αγοροκόριτσα και άντρες λάτρεις του μελοδράματος και του καταθλιπτικού τεχνικολόρ, για μυωπικούς που κάτι παθαίνουν με το κόκκινο χρώμα. Για θεατές που μια μέρα δεν θα  ντρέπονται να κλάψουν δίπλα στον φίλο τους.»
Και επειδή το τελευταίο το έχω πάθει, ενώ μου έχουν συμβεί και λίγα από τα προαναφερθέντα του, δεν σημαίνει ότι τρελάθηκα από την ταινία, η οποία είναι μια μελέτη πάνω στη μητρότητα και στην ατέλειά της, μιας και η μητέρα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μητέρα και αντιστασιακή στη χούντα (διαδραματίζεται το 1972). Μια μελέτη βουτηγμένη στο αίμα, από τη στιγμή που η Νίκη (συμβολικό το όνομα) γεννά το γιό της που το βαφτίζει Λευτέρη (άλλο συμβολικό όνομα), μέχρι τα βασανιστήριά της από τους χουντικούς, αλλά αργότερα εν καιρώ ειρήνης, όταν ο γιός της μεγαλώνοντας προσπαθεί να απογαλακτισθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του, κάτω από το μητρικό «ζυγό» και να βρει τη λύτρωση. 
Μέσα από αυτό το καταπιεστικό και δυστοπικό περιβάλλον, ξεχώρισα την ερμηνεία της Σοφίας Κόκκαλη, η οποία υποδύεται και το γιό της σε μεγάλη ηλικία. Δύο ρόλους με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μέσα σε τόση απαισιοδοξία. Όπως ξεχώρισα και τα τραγούδια από το soundtrack, πολλά σημεία του οποίου μου θύμισαν το άλμπουμ «Zoolook» του (ποιος τον θυμάται;) Jean Michel Jarre, με τα ανάποδα γυρίσματα και τα κοψίματα, που ώρες-ώρες νομίζεις ότι το ακούς από το τέλος προς την αρχή. 
Δύσκολη ταινία για να τη συστήσεις στο «ευρύ κοινό», αλλά αυτό το γνωρίζει ήδη ο Αλέξανδρος The Boy Βούλγαρης, που με αυτό το φιλμ, προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο από τους διάσημους γονιούς του. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/12/17
Είδος: Δράμα / Φαντασίας
Σκηνοθεσία: The boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)
Παίζει: Σοφία Κόκκαλη (Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 2017)
Σύνοψη: Το ΝΗΜΑ είναι ένα ψυχαναλυτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Το νήμα που συνδέει τους κόσμους των δύο πρωταγωνιστών, Νίκη και Λευτέρη, είναι η μνήμη, η βία και μία μάχιμη ελπίδα. Η αφοσίωση της Νίκης στην Αντίσταση προδίδει την αδυναμία της να ανταποκριθεί ως μητέρα. Ο Λευτέρης, γιος της Νίκης, κληρονομεί ένα παρελθόν που ο ίδιος πότε του δεν ονειρεύτηκε. Μέχρι που μια μέρα, το νήμα που τους συνδέει, ένας αόρατος ψυχολογικός ομφάλιος λώρος, κόβεται. Ο αγώνας της Μητέρας για τα πολιτικά της πιστεύω, μεταμορφώνεται σε ψυχολογικές αλυσίδες που φυλακίζουν τον Γιο, ο οποίος πρέπει στο τέλος να αγωνιστεί για τη δικιά του ελευθερία και να αναζητήσει τη δικιά του λύτρωση.
Διανομή: Weirdwave