Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα», είναι ταυτόχρονα ιστορία και μυθοπλασία. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού.
Ένα «σημείωμα», που μας έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ιδεολογίες, αξίες και ιδανικά προδίδονται και υποκύπτουν μπροστά στα προσωπικά συμφέροντα και τις σκοπιμότητες.
Ένα «σημείωμα», που γράφεται για (και πρέπει) να δείξει, ειδικότερα στους νέους, ότι οι Έλληνες δεν ήσαν πάντα αδιάφοροι και αδρανείς, αλλά ήσαν πάνω απ’ όλα άνθρωποι που παρέμεναν ασυμβίβαστοι, αγωνίζονταν και θυσιάζονταν για τα πιστεύω τους.
Είναι δε «τελευταίο», όχι επειδή δημιουργείται λίγο πριν την εκτέλεση των 200 Ελλήνων κρατούμενων από τους Γερμανούς στην Καισαριανή το 1944, αλλά επειδή θέτει το συμβολικό ερώτημα: «Άραγε θα μας ξεχάσουν;»
Ο Παντελής Βούλγαρης («Μικρά Αγγλία», «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια»), με αυτή την ταινία και μέσα από το βασικό χαρακτήρα του διερμηνέα Ναπολέοντα Σουκατζίδη (τον υποδύεται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου), μας θυμίζει ότι άνθρωποι, με τέτοια δύναμη ψυχής και με τόσο υψηλά ιδανικά ποτέ δεν ξεχνιούνται.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/10/17
Είδος: Δράμα / Ιστορικό
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Μανώλης Πούλης, Θεώνη Κουτσουνάκη.
Σύνοψη: Μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, η εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο να είναι συνεχώς μάρτυρας βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας και ονειροπόλησης.
Διανομή: Tanweer