17/8/17

Πλανητάριο - Planetarium

Η Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι, επηρεασμένη -όπως ομολογεί και η ίδια- από τη μοίρα των αδερφών Φοξ, τριών Αμερικανών αδερφών και μέντιουμ που έζησαν τα τέλη του 19ου αιώνα και έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον πνευματισμό και έχοντας υπόψη της ένα λιγότερο γνωστό γεγονός: το ότι ένας πλούσιος τραπεζίτης προσέλαβε τη μία από αυτές για να ενσαρκώσει το πνεύμα της συζύγου του που είχε πεθάνει, εμπνεύστηκε την ιστορία για το Πλανητάριο και θεώρησε ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν «η αρχή ενός Χιτσκοκικού θρίλερ».

Αλλά, από την πρόθεση μέχρι την πραγμάτωση ενός έργου, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί και δεν αρκεί μόνον η ιδέα. Η Ζλοτόφσκι είχε την ιδέα, πρωταρχικό στοιχείο για μια ταινία, αλλά δυστυχώς δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε και κατέληξε σε ένα χαοτικό σενάριο, το οποίο δεν εστιάζει πουθενά. 
Η Ζλοτόφσκι πήρε τις τρεις αδελφές και τις έκανε δύο, άλλαξε τον τραπεζίτη σε οραματιστή κινηματογραφικό παραγωγό και τέλος, μετέφερε την ιστορία στις αρχές του 19ου αιώνα και στις απαρχές του κινηματογράφου, διότι κατά τη γνώμη της «ο κόσμος του κινηματογράφου αντηχεί πολύ περισσότερο τον πνευματισμό από τον τραπεζικό κόσμο: Φαντάσματα, φάσματα, συναθροίσεις…»
Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που δύσκολα παρακολουθείται παρά το γεγονός ότι οι Νάταλι Πόρτμαν και η Λίλυ-Ρόουζ Ντεπ (θυγατέρα του Τζόνι) είναι αρκετά όμορφες και γλυκές, αλλά άψυχες ως πνευματίστριες και μέντιουμ και είναι απορίας άξιο πώς γοητεύτηκε ο παραγωγός (που τον υποδύεται ο Εμμάνουελ Σάλιντζερ). Ίσως, επειδή ήταν τόσο άψυχες, που του θύμιζαν τη νεκρή γυναίκα του (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/8/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ρεβέκα Ζλοτόφσκι
Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Λίλυ-Ρόουζ Ντεπ, Εμμάνουελ Σάλιντζερ
Σύνοψη: Παρίσι, τέλη της δεκαετίας του ’30. Η Κέιτ και η Λόρα Μπάρλοου,  δύο αδερφές και μέντιουμ, ολοκληρώνουν την περιοδεία τους. Γοητευμένος από το χάρισμα τους, ένας πανίσχυρος Γάλλος παραγωγός, ο Αντρέ Κορμπέν, τις προσλαμβάνει για μια πολύ φιλόδοξη ταινία. Στη δίνη του κινηματογράφου, των πειραμάτων και των συναισθημάτων, η νέα αυτή οικογένεια δε μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σύντομα στην Ευρώπη (Διανομή: Seven Films)