7/8/17

Perfetti Sconosciuti

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως Κωμωδία. Σιγά. Αυτό δεν ήταν κωμωδία, ήταν τραγωδία. Εκτός και αν εσύ γελάς όταν ο διπλανός σου, διαβάζει ένα μήνυμα στο κινητό σου, που θα ήθελες να μείνει κρυφό. Μη λέμε σαχλαμάρες τώρα. 
Το σενάριο έξυπνο, όσο έξυπνη μπορεί να είναι η επίπλαστη πραγματικότητα του καθενός από εμάς, που όλο και κάτι κρύβουμε από τους διπλανούς μας. Τελικά έχουμε μια ιλαροτραγωδία χαρακτήρων, με εξαιρετικό μοντάζ, πυκνή σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες, που αναδεικνύει τις βαθύτερες πτυχές στις σχέσεις των ανθρώπων και βγάζει στη φόρα τα μυστικά, που οι περισσότεροι ξέρουν να κρύβουν καλά. Αλλά, «έστιν δίκης οφθαλμός»… 

Οι δύο οικοδεσπότες: Ο Ρόκο ένας πολύ ανθρώπινος και ευαίσθητος χαρακτήρας, πλαστικός χειρουργός και παντρεμένος με μία ψυχολόγο, την Εύα, που περνάει μία δύσκολη περίοδο, μη γνωρίζοντας αν είναι ακόμη ερωτευμένη με τον άντρα της και πώς να «πλησιάσει» την έφηβη κόρη της. 
Πρώτοι καλεσμένοι: η Μπιάνκα και ο Κόσιμο, νεόνυμφοι και πολύ ερωτευμένοι. Εκείνη είναι κτηνίατρος, ευγενική, πρόσχαρη και αρεστή σε όλους. Εκείνος οδηγός ταξί, αλλά στο κεφάλι του υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες ιδέες, όπως το να ανοίξει ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά τσιγάρα ή να εκτρέφει σκύλους. 
Επόμενοι καλεσμένοι ο Λέλε και η Καρλότα: Μαζί πάρα πολλά χρόνια. Εκείνος δουλεύει στο νομικό τμήμα μίας μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας, όπου και γνώρισε τη γυναίκα του. Εκείνη έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στα παιδιά τους, αφήνοντας τη δουλειά της για την οικογένειά της. 
Τέλος, ο Πέπε ένας καθηγητής γυμναστικής, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα εξαιτίας περικοπών στη δουλειά του. Την ημέρα του δείπνου θα παρουσίαζε το νέο του φλερτ στην παρέα, αλλά την τελευταία στιγμή εκείνη δεν μπόρεσε να έρθει επειδή αρρώστησε. 
Όλοι τους μέσα από το παιχνίδι που συναποφάσισαν, θα παραδεχθούν -θέλουν δε θέλουν- σημαντικά οικογενειακά, κοινωνικά, επαγγελματικά μυστικά, που κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει τόσα χρόνια, και θα συνειδητοποιήσουν πόσο δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. 
Θα αποκαλυφθούν, θα συγχυστούν, θα εκνευριστούν, θα καταλάβουν επιτέλους ότι όλοι είχαν μυστικά απ’ όλους και ας έκαναν ότι ήταν «κολλητοί», «φιλαράκια» και κουλ και τέλος θα φύγουν από το «υπέροχο δείπνο» ξελαφρωμένοι, λυτρωμένοι και έτοιμοι... για νέες περιπέτειες παρά τα όσα είχαν εκστομίσει πριν λίγη ώρα. Δεν τρέχει και τίποτα. Με τα ψέματα ζούσαμε, με ψέματα μπορούμε και να συνεχίσουμε. Άλλωστε και τους πολιτικούς μας με βάση τα ψέματά τους, τούς ξαναψηφίζουμε. Όσο για τα νεύρα και τις βαριές κουβέντες που αλλάξαμε κατά το δείπνο, ίσως να φταίει η πανσέληνος. Άντε γεια λοιπόν και… τα λέμε.   
INFO
Προβάλλεται από 27/7/17
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Πάολο Τζενοβέζε
Παίζουν: Τζιουζέπε Μπατιστόν, Άννα Φολιέτα, Μάρκο Τζιαλίνι, Εντοάρντο Λεό, Βαλέριο Μασταντρέα, Άλμπα Ρορβάχερ, Κάσια Σμούτνιακ
Σύνοψη: Επτά μακροχρόνιοι φίλοι μαζεύονται στο σπίτι του ενός, για δείπνο. Όταν αποφασίσουν να μοιραστούν μεταξύ τους το περιεχόμενο κάθε μηνύματος, email και κλήσης που λαμβάνουν, πολλά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και οι ισορροπίες διαταράσσονται. Σ’ αυτό βασίστηκε η ταινία «Τέλειοι Ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη (Διανομή: Odeon)