29 Ιουλ 2017

Οι Τέσσερις Δίκαιοι

Ο Έντγκαρ Ουάλας (1875 – 1932) ο αποκληθείς και «ο Βασιλιάς των Θρίλερ», υπήρξε ο δημοφιλέστερος συγγραφέας, μετά τον Ντίκενς, στην Αγγλία του μεσοπολέμου. Είχε ξεκινήσει κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρι τα 20 του που κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε, στη Νότια Αφρική και όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς παραιτήθηκε και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής, αρχικά για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και κατόπιν για την εφημερίδα Daily Mail. Το 1904, καλύπτοντας τον πόλεμο Ρωσίας - Ιαπωνίας, ήρθε σε επαφή με τον κόσμο των μυστικών πρακτόρων και του γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο του «Οι Τέσσερις Δίκαιοι», το οποίο εκδόθηκε τον επόμενο χρόνο και τον έκανε διάσημο. 

Στη συνέχεια έγραψε εκατοντάδες νουβέλες, διηγήματα, άρθρα και θεατρικά έργα, ενώ πάνω από 160 κινηματογραφικές ταινίες στηρίζονται σε δικές του ιστορίες. Μεταξύ αυτών και το «Κινγκ Κονγκ», που δεν πρόλαβε να το δει ταινία διότι αρρώστησε κατά την προετοιμασία της και πέθανε το 1932.
Το βιβλίο του «Οι Τέσσερις Δίκαιοι», που διάβασα πρόσφατα κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών μου, είναι ένα παραδοσιακό αστυνομικό μυστηρίου με πολιτική χροιά, στο οποίο ο αναγνώστης γνωρίζει εκ των προτέρων τους «εγκληματίες», που εν προκειμένου θέλουν να αποκαταστήσουν το –κατά τη γνώμη τους- δίκαιο και δεν γνωρίζει πώς θα πραγματοποιηθεί η απειλή τους ή εάν αποφευχθεί. 
Οι Τέσσερις Δίκαιοι με επιστολή τους, απειλούν να δολοφονήσουν τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη την απέλαση και έκδοση αλλοδαπών. «Το νομοσχέδιο που προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή είναι άδικο», του γράφουν και εξηγούν: «Έχει σχεδιαστεί ώστε να παραδώσει σε μια διεφθαρμένη και εκδικητική κυβέρνηση άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκουν στην Αγγλία άσυλο από τις διώξεις των δικτατόρων και των τυράννων… Συνεπώς, βρισκόμαστε στη θλιβερή θέση να σας προειδοποιήσουμε πως, εκτός και αν η κυβέρνησή σας αποσύρει το νομοσχέδιο, θα υποχρεωθούμε να σας εκτελέσουμε, και όχι μόνο εσάς αλλά και όποιον άλλον αναλάβει να προωθήσει ένα τόσο άδικο σχέδιο νόμου». Η απειλή δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά μετά από ένα – δύο «προειδοποιητικά» μηνύματα, η αστυνομία παίρνει όλα τα μέτρα και ο αναγνώστης καλείται να φανταστεί τι θα επακολουθήσει. 
Το βιβλίο που ανήκει στη σειρά «Μαύρη γάτα» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια (κλασσικά αστυνομικά που άφησαν εποχή), διαθέτει πυκνή, περιγραφική αφήγηση, η οποία χάρη και στη γλαφυρή μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη, δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να ταξιδέψει με τη φαντασία του στο Λονδίνο του 1900 και μάλιστα μέσα στους διαδρόμους της ισχύος της εποχής.