1 Μαρ 2017

Κακούργα ιστορία – Και… ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, με άγνωστες πτυχές της ιστορίας, που έφερε στο φως υπό μορφή ολοσέλιδων άρθρων στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η Φωτεινή Τομαή, η οποία υπηρετεί επί τρεις δεκαετίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και σήμερα προΐσταται της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου με πρεσβευτικό βαθμό. 
Πρόκειται για το τρίτο στη σειρά βιβλίο (τα δύο προηγούμενα ήταν το «Κυριακάτικα βήματα στην ιστορία» και το «Διπλωματία ιστορίαν εποίησεν») γραμμένο δημοσιογραφικά και με εύληπτο και επικαιροποιημένο τρόπο, με σκοπό «να προετοιμάσει τον αναγνώστη για τις εξελίξεις που τον περιμένουν με άγνωστες πτυχές της ιστορίας
που έρχονται στο φως για πρώτη φορά», όπως αναφέρει η κ. Τομαή στον πρόλογό της.
Ο υπότιτλος «Και… ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα!» αναφέρεται στο αληθινό περιστατικό που περιγράφεται στη σελίδα 143 του τόμου, σύμφωνα με το οποίο ο Χίτλερ πριν εξαπολύσει τα εχθρικά του σχέδια εναντίον της Ευρώπης ζητούσε κούρεμα του «εκ της συνθήκης των Βερσαλιών πηγάζοντος δημόσιου εξωτερικού χρέους» της Γερμανίας. Και μάλιστα σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή, το 1936 όταν η κυβέρνηση Μπλουμ στη Γαλλία υποχρεωνόταν σε υποτίμηση του γαλλικού φράγκου. Ενώ ο τίτλος «Κακούργα Ιστορία» είναι παρμένος από μια φράση του διανοητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, περί «κακούργας ιστορίας που δεν ξεχνά κι ας ξεχνιέται, που βρίσκεται πάντα εκεί για να θυμίζει, να διδάσκει, κι αν χρειαστεί, να τιμωρεί», όπως σημειώνει η συγγραφέας.
Το βιβλίο διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι εκτός από τη γλαφυρότητα του ύφους διαθέτει και δόσεις (πικρού ενίοτε) χιούμορ ενώ από τις σελίδες του παρελαύνουν πρόσωπα από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου στη χώρα μας και του Ψυχρού Πολέμου αργότερα. Επίσης, περιγράφονται καταστάσεις από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και από τη νεώτερη ελληνική ιστορία πολεμική και πολιτική, ακόμα και από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ παρεμβάλλονται ακόμα και δημοσιεύματα διαφόρων περιόδων που είχαν σχέση με διάφορα γεγονότα.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2015 από τις Εκδόσεις Παπαζήση.