28/1/17

«Έφυγε» ο Τζον Χαρτ

Ο σερ Τζον Χαρτ πέθανε σε ηλικία 77 ετών,  όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο ατζέντης του.
Ο διάσημος ηθοποιός είχε γεννηθεί στις 22/1/1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ της Αγγλίας. Η μητέρα του όπως λέγεται, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, θεωρώντας ότι ήταν πολύ αναξιοπρεπές για έναν γιο πάστορα.
Στο σχολείο, ανακάλυψε το θέατρο αλλά στράφηκε αρχικά στη ζωγραφική καθώς ήταν μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου.
Το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον έκανε να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα. Παράλληλα με το θέατρο, άρχισε να παίζει στην τηλεόραση και να εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα.
Ο Τζον Χαρτ έπαιζε τα πάντα, όπως είχε παραδεχθεί, αλλά έγινε περισσότερο γνωστός από ρόλους του σε ταινίες φαντασίας και συχνά σε δεύτερους ρόλους. Υπήρξε το πρώτο θύμα του Alien (το τέρας κυοφορείται και ξεπετάγεται από το στήθος του) και ευαίσθητο τέρας στο Elephan Man, έπαιξε στο V for Vendetta του Τζέιμς ΜακΤιγκ, αλλά και στο Snowpiercer του Μπονγκ Τζουν-Χο. Αλλά εμένα θα μου μείνει αξέχαστος στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «1984» του Μάικλ Ράντφορντ, όταν υποδύθηκε συγκλονιστικά τον Γουίνστον Σμιθ, τον κεντρικό ήρωα, που προσπάθησε να αμφισβητήσει το Μεγάλο Αδελφό, αλλά τελικά τον αγάπησε.
Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει προταθεί για Όσκαρ δύο φορές, μία φορά για Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει πάρει και τέσσερα BAFTA, που θεωρήθηκε ρεκόρ.
Τιμήθηκε, επίσης, με τίτλο ευγενείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014.