Είδος: Αισθηματική κωμωδία
Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεθ-Λάθαρο
Ηθοποιοί: Ντάνι Ροβίρα, Κάρα Ελεχάλντε, Κλάρα Λάγο, Ρόσα Μαρία Σαρδά, Κάρμεν Μάτσι
Προβάλλεται από 11/8/2016
Υπόθεση: Ο Κόλντο, ο πατέρας της όμορφης Αμάια, έχει βαρέσει συναγερμό: η κόρη του ετοιμάζεται να παντρευτεί με έναν Καταλανό. Ένας Βάσκος πατέρας φυσικά, δεν μπορεί ν’ αφήσει κάτι τέτοιο να περάσει έτσι, γι’ αυτό θα ζητήσει τη βοήθεια του Ανδαλουσιανού και πρώην δεσμού της, Ράφα (Διανομή: Weird Wave)
Κριτική: Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω δει την πρώτη «με περισσότερους από 10.000.000 θεατές, που αναδείχθηκε η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς». Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να πω ότι το Spanish affair 2, είναι μια κωμωδία για θεατές της Ιβηρικής χερσονήσου,
ή για εκείνους που έχουν σπουδάσει την Ισπανική κουλτούρα και επίσης γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ της επίσημης ισπανικής γλώσσας και της Καταλανικής και Βασκικής.
ή για εκείνους που έχουν σπουδάσει την Ισπανική κουλτούρα και επίσης γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ της επίσημης ισπανικής γλώσσας και της Καταλανικής και Βασκικής.
Όσο το χιούμορ της ταινίας βασίζεται στη σάτιρα της πολιτικής ιστορίας των αντίστοιχων περιοχών και στις διαφορές που υπάρχουν στην προφορά της γλώσσας τους (κάτι που θυμίζει το θεατρικό «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου) ο Έλληνας θεατής… παραμένει απλός θεατής.
Από εκεί και πέρα υπάρχει ενδεχόμενο να σκάσει κάποιο χαμόγελο, με τις «παρεξηγήσεις» που διαθέτει άφθονες το σενάριο (και θυμίζουν ελληνική ταινία με Δ. Παπαγιαννόπουλο, Τζένη Καρέζη και Μπάρκουλη), καθώς και όταν διακωμωδείται ο χίπστερ γαμπρός με το μούσι, τα μοδάτα γυαλιά και τις τρέντι (αγγλόφωνες ως επί το πλείστον) εκφράσεις.
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η μουσική που συνοδεύει την ταινία, κινούνται σε καλοκαιρινό και ανάλαφρο κλίμα, έτσι ώστε αυτή να παρακολουθείται με το ενδιαφέρον ενός ηθογραφικού και πολύχρωμου ντοκιμαντέρ.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)