7 Ιουλ 2016

Ένα ολόγραμμα για το βασιλιά – A hologram for the king

Είδος: Δραματική κομεντί
Σκηνοθεσία: Τομ Τικβέρ
Παίζουν: Τομ Χανκς, Μπεν Γουίσοου, Αλεξάντερ Μπλακ, Σαρίτα Τσάουντχαρι, Τομ Σκέριτ
Προβάλλεται από 7/7/16
TRAILER
Σύνοψη: Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας (Τομ Χανκς) ταξιδεύει στη Σαουδική Αραβία για να πουλήσει την εφεύρεση του στον πάμπλουτο τοπικό μονάρχη. Εκεί θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι να συναντήσει τελικά τον βασιλιά, ενώ θα γνωρίσει τον έρωτα στα μάτια μιας γοητευτικής γυναίκας 
(Διανομή: Seven Films)
Κριτική: Ο Τομ Χανκς με τη μόνιμη θλίψη στην έκφρασή του, υποδύεται τον Άλαν Κλέι, στέλεχος της Ρέλιαντ μιας επιχείρησης παροχής τεχνολογιών πληροφορικής, ο οποίος δεν περνάει και τα καλύτερά του, αφού έχει χωρίσει και προσπαθεί να κρατήσει επαφή με την εικοσάχρονη κόρη του, ενώ έχει και ένα λίπωμα στην πλάτη του, που τον ρίχνει ψυχολογικά.
Η Ρέλιαντ, τον στέλνει στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να παρουσιάσει στον βασιλιά Αμπντουλάχ μια πρόταση (με ολόγραμμα μάλιστα) ώστε να υπογράψουν συμβόλαιο για τη συμμετοχή τους στο πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του μονάρχη: την οικοδόμηση εκ του μηδενός μιας οικονομικής ζώνης στη μέση της ερήμου. Μόνον που δεν θα βρει την υλικοτεχνική υποδομή που περιμένει εκεί στη μέση της ερήμου και θα τα βρει δύσκολα, ενώ η αναβλητική τάση των υπεύθυνων του βασιλείου δεν θα τον βοηθήσει.
Γύρω από αυτό το εγχείρημα, κτίζεται και ο καμβάς του σεναρίου, το οποίο θίγει όλα τα σύγχρονα προβλήματα, την ύφεση που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο, την εισβολή των Κινέζων στη διεθνή αγορά, τους διαφορετικούς ρυθμούς των ανθρώπων, τις διαφορές στις υλικές και κοινωνικές δομές γενικά και τα ήθη, με αποτέλεσμα την απομόνωση και την αποξένωση των ανθρώπων που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.
Βρήκα, τον Τομ Χανκς ιδανικό για το ρόλο και την υπόθεση ελκυστική, αλλά όχι τόσο, όσο ήταν αυτή του «Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη», που είναι και η μόνη ταινία που θα μπορούσα να κάνω κάποια σύγκριση. Αν και το «Ψαρεύοντας…» ήταν πολύ καλύτερο. 
Η ταινία ξεκινά με ενδιαφέρον, αλλά κάπου στη μέση κάνει κοιλιά. Οι αποτυχημένες προσπάθειες του Άλαν Κλέι επαναλαμβάνονται ρουτινιέρικα και δεν μου έδωσε να καταλάβω ότι η σκηνοθεσία ανήκε στον Τομ Τικβέρ, που μας έχει χαρίσει το «Τρέξε Λόλα, τρέξε», το Cloud Atlas και «Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου», ενώ λίγο πριν το τέλος, που ο Άλαν γνωρίζεται με την Ζάχρα (την υποδύεται η μιγαδικής ομορφιάς γεννημένη στην Αγγλία Σαρίτα Τσάουντχαρι), αποκτά κάποιο ενδιαφέρον αν και με προβλέψιμη κατάληξη.
Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Dave Eggers, το οποίο στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ)
(Κριτική μου για το myfilm.gr)