8/3/16

Άνθρωπος στον Άρη

Πρόκειται για το βιβλίο του Andy Weir, στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Η διάσωση» του γνωστού  Ρίντλεϊ Σκοτ στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον. Ταινία που ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ μεταξύ των οποίων και εκείνων της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με το Spotlight και το Μεγάλο Σορτάρισμα, αντίστοιχα. Παράλληλα, και ο Ματ Ντέιμον, ήταν υποψήφιος για Α’ Ανδρικό Ρόλο (υποδυόμενος τον Μαρκ Γουάιτνι) και το έχασε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Το βιβλίο, ανήκει στην κατηγορία της «σκληρής επιστημονικής φαντασίας», η οποία χαρακτηρίζεται από την αυστηρή προσοχή στη λεπτομέρεια, στηρίζεται στις φυσικές επιστήμες (ειδικά στη φυσική, την αστροφυσική και τη χημεία), ή απεικονίζει κόσμους που η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να καταστήσει δυνατούς.
Διάβασα το βιβλίο (που οι εκδόσεις Παπαδόπουλου, ευγενικά μας πρόσφεραν μετά τη δημοσιογραφική προβολή), αφού φυσικά είχα δει την ταινία. Έτσι διαπίστωσα ότι ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ είχε διατηρήσει με ακρίβεια τις περιγραφές του στο σενάριο. 
Σύμφωνα με αυτό, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι ξυπνάει τραυματισμένος και μόνος, μέσα σε μια αμμοθύελλα στον Άρη. Τα υπόλοιπα μέλη της τρίτης διαστημικής αποστολής στον πλανήτη τον θεώρησαν νεκρό και τον εγκατέλειψαν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της NASA. Οι πιθανότητές του τώρα να επιζήσει είναι ανύπαρκτες. 
Όμως ο Μαρκ δεν το βάζει κάτω. Συνδυάζοντας μοναδικά την ευρηματικότητα με την επιστημονική γνώση, μας αφήνει άφωνους για τις δυνατότητες του είδους μας να επιβιώνει και θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που παρουσιάζονται κάθε στιγμή μπροστά του.   
Γραμμένο με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό που σε κερδίζουν, το συναρπαστικό αυτό βιβλίο, δικαιολογημένα έφτασε στις πρώτες θέσεις στις λίστες των Sunday Times και του Amazon. Παρά το γεγονός δε, ότι είχα δει την ταινία το διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον.