8/12/15

Δίπλα στη θάλασσα - By the sea

Υπόθεση: Στο τρίτο σκηνοθετικό της εγχείρημα, η Αντζελίνα Τζολί Πιτ υποδύεται μια πρώην χορεύτρια, τη Βανέσα, και στο ρόλο του κινηματογραφικού συζύγου της, Ρόλαντ, ενός Αμερικανού συγγραφέα, βρίσκουμε το έτερόν της ήμισυ, Μπραντ Πιτ. Απόμακροι συναισθηματικά και αποξενωμένοι ως ζευγάρι, οι δυο τους θα βρεθούν σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Γαλλίας, όπου θα γνωρίσουν μερικούς από τους κατοίκους της και θα κληθούν να αναμετρηθούν με τα μυστικά τους και να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης τους και την κοινή τους πορεία. Κι όλα αυτά… δίπλα στη θάλασσα.

Κριτική: Είμαστε στο 1973 και σε ένα γραφικό λιμανάκι της Μάλτας, όπου βρίσκεται ένα σχετικά πολυτελές και μοναχικό ξενοδοχείο καταφθάνει ζευγάρι νέων σχετικά ανθρώπων.Είναι η Αντζελίνα Τζολί (ως πρώην χορεύτρια) και ο σύζυγός της Μπραντ Πιτ (ως συγγραφέας), που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας. 
Εκείνη, με τους δικούς της εφιάλτες κλείνεται από την πρώτη μέρα στο δωμάτιό της και εάν βγει στο μπαλκόνι είναι πλήρως ντυμένη και με πλατύγυρο καπέλο. Βασανίζεται και μας το δείχνει από την απουσία μακιγιάζ (πλην βλεφαρίδων), που τη δείχνει μόνιμα κουρασμένη. 
Εκείνος, προσπαθεί να βρει έμπνευση για το νέο του μυθιστόρημα, σκίζοντας χαρτιά γραφομηχανής, αλλά επειδή δεν βρίσκει το ρίχνει στο ποτό. Όσο δεν έχει έμπνευση τόσο πιο πολύ μεθάει. Μόνον εμείς οι θεατές καταλαβαίνουμε ότι αυτό που θα γράψει το βλέπουμε ήδη.
Η καθημερινή πλήξη, θα σπάσει με την άφιξη ενός άλλου ζευγαριού, πιο νέων ανθρώπων και νεόνυμφων που έρχονται για μήνα του μέλιτος και θα εγκατασταθούν στο διπλανό δωμάτιο. Η Τζολί θα ανακαλύψει μια τρύπα στον τοίχο από την οποία η ίδια και ο Πιτ θα αρχίσουν να παρακολουθούν τις σεξουαλικές επιδόσεις του νεαρού ζεύγους. Η ζωή της Τζολί αποκτά νόημα και ο Πιτ έμπνευση. Η πλήξη φεύγει και η Τζολί με τον Πιτ θα αρχίσουν να κυκλοφορούν μαζί στο ξενοδοχείο και την παραλία, πιάνοντας φιλία και με το νεαρό ζευγάρι, την ευτυχία του οποίου ζηλεύουν και επιβουλεύονται.
Ηθικό δίδαγμα: Βάλτε στόχους στη ζωή σας και δεν θα πλήξετε ποτέ, είτε οι στόχοι είναι μια τρύπα στον τοίχο, είτε να διαλύσετε τη ζωή ενός άλλου ζευγαριού. Μάλιστα, η τρύπα στον τοίχο ανεβάζει και το λίμπιντο…  
Η ταινία γυρίστηκε στο νησί Γκόντζο στη Μάλτα όπου το ζεύγος Τζολί – Πιτ βρέθηκε εκεί, μάλλον για να γιορτάσει την επέτειο 10 ετών γνωριμίας τους από το «Mr and Mrs Smith».

Σκηνοθεσία: Αντζελίνα Τζολί
Παίζουν: Αντζελίνα Τζολί, Μπραντ Πιτ, Μελανί Λοράν, Μελβίλ Πουπό, Νιλς Άρεστρουπ
Προβάλλεται από 10/12/15