1 Αυγ 2015

Η γυναίκα στη σκάλα

Διάβασα το «Η γυναίκα στη σκάλα» ξεκινώντας από το γεγονός ότι ο συγγραφέας Μπέρνχαρντ Σλινκ, είναι εκείνος που είχε γράψει το «Διαβάζοντας στη Χάννα», το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Στίβεν Ντάλτρι με τίτλο «Σφραγισμένα χείλη» (The Reader) και για το οποίο η Κέιτ Γουίνσλετ κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
Η ταινία εκείνη με είχε συνεπάρει όχι μόνο τόσο από τις ερμηνείες, με πρώτη εκείνη της Γουίνσλετ, όσο και για το σενάριο που είχε βασιστεί στο βιβλίο του. Με αυτό το σκεπτικό και με δεδομένη την ικανότητα του συγγραφέα να διεισδύει στους χαρακτήρες του έργου του, κάτι που είχε σεβαστεί και είχε επιτύχει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιβλίο και δεν βγήκα χαμένος.
Η υπόθεση της «Γυναίκας στη σκάλα» αφορά στις σχέσεις τεσσάρων προσώπων, μιας γυναίκας και τριών ανδρών, τους οποίους συνδέει ένας πίνακας, που αναπαριστά μια γυμνή γυναίκα να κατεβαίνει μια εσωτερική σκάλα ενός σπιτιού.
Η κεντρική ηρωίδα, η μοιραία γυναίκα, του μυθιστορήματος, είναι η γυναίκα του πίνακα η οποία είχε ποζάρει, όταν ήταν στα νιάτα της και οι τρεις άνδρες είναι ο ζωγράφος του πίνακα, ο σύζυγός της που είχε δώσει και την άδεια για τη δημιουργία του και ένας δικηγόρος, που εμπλέκεται επειδή έχει συντάξει ένα ιδιόρρυθμο συμβόλαιο μεταξύ συζύγου και ζωγράφου. Ένα συμβόλαιο στο οποίο το υπό διαπραγμάτευση αντικείμενο δεν είναι ο πίνακας αλλά το μοντέλο, η γυναίκα, η οποία πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του ζωγράφου με αντάλλαγμα τον πίνακα που θα περιέλθει στην κυριότητα του πλούσιου συζύγου.
Όλα αυτά, ο αναγνώστης τα μαθαίνει μέσα από αναδρομές στην αφήγηση, που κάνει ο δικηγόρος, ο οποίος αν και παντρεμένος με οικογένεια, δεν έχει πάψει να είναι ερωτευμένος πλατωνικά με την γυναίκα της σκάλας από την εποχή που την είχε γνωρίσει συντάσσοντας το σουρεαλιστικό εκείνο συμβόλαιο.
Αφορμή για την αφήγηση θα σταθεί το γεγονός ότι ο πίνακας που ήταν χαμένος για χρόνια, εμφανίζεται στην πινακοθήκη του Σίδνεϋ. Ο δικηγόρος θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα συναντηθούν σε μια απομονωμένη ακτή στη μακρινή για όλους Αυστραλία και εκεί και οι τρεις θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να ανακαλέσουν από τη μνήμη τους και θα εκφράσουν σκέψεις και επιθυμίες που τους βασάνιζαν χρόνια.
Καθένας από τους άνδρες διεκδικεί αυτό που νομίζει ότι δίκαια του ανήκει, αλλά μόνο εκείνη, η γυναίκα στη σκάλα, μπορεί να δώσει τις απαντήσεις και τη λύση. Μια γυναίκα κουρασμένη και με προβλήματα υγείας, αλλά που διατηρεί τη γοητεία της και το μυστήριο, τουλάχιστον για το δικηγόρο-αφηγητή.
Συνολικά, το μυθιστόρημα είναι μια ιστορία (γραμμένη με λυρισμό και ποιητικότητα) για τον έρωτα και την απόρριψη, για τις χαμένες ευκαιρίες και φυσικά (όπως θυμάμαι και από την ταινία «Σφραγισμένα χείλη»), για την απόδοση δικαιοσύνης.
Άλλα βιβλία του Μπέρνχαρντ Σλινκ στα ελληνικά (εκδ. Κριτική), είναι τα: Διαβάζοντας στη Χάννα, Καλοκαιρινά ψέματα, Το σαββατοκύριακο, Ο γυρισμός, Ερωτικές αποδράσεις, Τα ίχνη του χρήματος, Ο γόρδιος φιόγκος, Απόδοση δικαιοσύνης.