4/12/14

Ηλίθιος και πανηλίθιος (2) - Dumb and dumber (2)

Υπόθεση: Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους περιπέτεια, οι καλόκαρδοι, αν και όχι ιδιαίτερα έξυπνοι, κολλητοί Harry Dunne (Jeff Danniels) και Lloyd Christmas (Jim Carrey) ξανασμίγουν. Όταν ο Harry μαθαίνει ότι έχει μια κόρη κάπου εκεί έξω, προσπαθεί να βγάλει τον Lloyd από την κωματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει μετά τη χοντρή χυλόπιτα που έφαγε από τη Mary και να τον πείσει να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα, για να την αναζητήσουν. Ο Lloyd εντωμεταξύ είναι και πάλι ερωτευμένος. Μετά από τόσο χρόνια όλα, εκτός από την ηλιθιότητά τους, έχουν αλλάξει. Σε αυτό το ταξίδι θα ξεκινήσουν από ένα ίδρυμα, στο οποίο θα έπρεπε να είναι κανονικά εσώκλειστοι, και θα βρεθούν σε μια σύνοδο κορυφής, όπου έχουν μαζευτεί τα λαμπρότερα μυαλά όλου του κόσμου.
Κριτική: Είναι να απορεί κανείς με τα αστεία (αν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε έτσι), που γελούν οι Αμερικανοί. Προηγουμένως, είναι απορίας άξιον το πώς μπορούν δύο μεσήλικες πλέον ηθοποιοί, τους οποίους έχουμε δει και σε καλύτερες μέρες, να αναλαμβάνουν τόσο γελοίους ρόλους και να παιδιαρίζουν.
Να λοιπόν, δύο βασικά ερωτήματα που εγείρει η… υπό κρίση ταινία, την οποία παρακολουθείς προσπαθώντας να καταλάβεις σε ποιο σημείο θα μπορούσαν να γελούν οι πέραν του Ατλαντικού συνάνθρωποί μας.
Αυτό δε που σοκάρει περισσότερο, είναι πως έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν σε κάποιο σημείο της ταινίας κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες που παραπέμπει ευθέως στο μεγάλο φυσικό επιστήμονα Stephen Hawking, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα (3/12/14) την ανθρωπότητα -για άλλη μία φορά- ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία έξυπνων μηχανών αποτελούν απειλή για την ίδια την ύπαρξή μας, δηλώνοντας: «Η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να επικοινωνεί, η οποία περιλαμβάνει μια βασική μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η ταινία, πάντως, δεν βλέπεται με τίποτα.
Σκηνοθεσία:  Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι
Με τους: Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Λόρι Χόλντεν, Κάθλιν Τέρνερ
Προβάλλεται από 4/12/14
(κριτική μου στο Myfilm)