24/9/14

The Equalizer

Υπόθεση; Ο Robert McCall βάζει τα δυνατά του για να προσαρμοστεί σε πιο ήρεμους ρυθμούς ζωής και να απωθήσει από το μυαλό του εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις από το πρόσφατο, ζοφερό παρελθόν. Όταν όμως ο McCall γνωρίζει την Teri, μια νεαρή κοπέλα που έχει καταντήσει υποχείριο σκληρών Ρώσων μαφιόζων, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις εγκαταλείπει την ήσυχη και αποστασιοποιημένη ζωή του και αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους. Η άρτια εκπαίδευση του θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στον νέο ρόλο που πρόκειται να αναλάβει.
Κριτική: «Ο εξισωτής», έχει όλα τα κλισέ της περιπέτειας του «εκδικητή της νύχτας», αν σας θυμίζει κάτι αυτό. Του ανθρώπου που αποδίδει δικαιοσύνη εκεί που το κράτος αδυνατεί να παρέμβει, με τη διαφορά ότι αυτή η τυπική περιπέτεια, στα χέρια του Αντουάν Φουκουά αποκτά συναίσθημα, στο οποίο εμβαθύνει ο εξαιρετικός Ντένζελ Γουάσινγκτον.
Τα κλισέ είναι γνωστά: ο μοναχικός ήρωας, η πεταλούδα της νύχτας που την εκμεταλλεύονται οι «κακοί» (εδώ, Ρώσοι), η τυχαία γνωριμία τους, η αγανάκτηση του μοναχικού ήρωα επειδή την κακομεταχειρίζονται και το μπλέξιμό του αργά στο βάθος των πραγμάτων, που είναι εκτός από το εμπόριο της λευκής σάρκας, η παροχή προστασίας, η παραχάραξη χαρτονομισμάτων, ο έλεγχος των επιχειρήσεων της περιοχής και άλλα κακουργήματα αρμοδιότητας της μαφίας.
Το σενάριο είναι προβλέψιμο: Υποψιάζεσαι ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο τέλος, η δράση είναι συνεχής και η εξέλιξη δεν αφήνει κενά. Οι σκηνές βίας είναι πλούσιες, η νυχτερινή φωτογραφία της Μασαχουσέτης καταπληκτική, η μουσική εντείνει την ατμόσφαιρα και το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι η ταυτότητα του κεντρικού ήρωα, ο οποίος δεν την αποκαλύπτει, αν και υποψιάζεσαι ότι είναι «πρώην-κυβερνητικός-κάτι». Ειδικές δυνάμεις; Μυστικός πράκτορας; Κάτι αήττητο, τέλος πάντων, σαν τον Τζέιμς Μποντ που έχει δικαίωμα να σκοτώνει, αλλά χωρίς το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ. Τούτος δεν γελάει εύκολα. Κάτι τον βασανίζει.
Σφιχτοδεμένη περιπέτεια και εξαιρετική η ερμηνεία του Γουάσινγκτον, που σκληρός και συναισθηματικός ταυτόχρονα, φαίνεται να παλεύει πρώτα με τον εαυτό του, πριν αποφασίσει να παλέψει με τους εχθρούς του, αλλά και της Κλόη Γκρέις Μόριτζ, με μια μόνιμη θλίψη στο προσωπάκι της, που προσπαθεί να ξεφύγει από τα δίχτυα της μαφίας αλλά δεν τα καταφέρνει. Από καλές ερμηνείες, δεν υστερούν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες  της ταινίας «καλοί» και «κακοί». 
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά
Με τους: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Κλόη Γκρέις Μόριτζ, Μάρτον Τσόκας, Μελίσα Λίο, Χέιλι Μπένετ, Μπιλ Πούλμαν
Προβάλλεται από 25/9/14
(Κριτική μου στο myFilm)