7/8/14

Κιούμπρικ και ξερό ψωμί

Τέσσερις νέες ταινίες προβάλλονται από σήμερα Πέμπτη στους κινηματογράφους, εκ των οποίων η πρώτη (και καλύτερη) ανήκει στο μεγάλο σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η οποία είναι και η πρώτη του μεγάλου μήκους, γυρισμένη το 1953.
Πρόκειται για την «Fear and Desire» (φωτογραφία), στην οποία βλέπουμε όλες εκείνες τις  θεματικές που βρίσκουμε αργότερα στο έργο του: Την  καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και το πώς αυτή συνδέεται με τον ευρύτερο φόβο του θανάτου, ή τον παραλογισμό του πολέμου. Στην προκειμένη περίπτωση μια ομάδα στρατιωτών στο μέτωπο συναντά μια λιγομίλητη κοπέλα, η οποία θα τους αντρέψει όχι μόνο τα στρατιωτικά σχέδια, αλλά και τις προσωπικές ζωές τους.
Η ταινία είναι ψηφιακά αποκατεστημένη από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Η επόμενη ταινία, είναι η «Μία Τυχαία Συνάντηση» σε σκηνοθεσία Λίζα Αζουέλος,
στην οποία πρωταγωνιστεί η ίδια, η Σοφί Μαρσώ και η  Φρανσουά Κλουζέ και η οποία θίγει τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικά αυτές μεταξύ ζευγαριών όταν μπει ανάμεσά τους τρίτο περόσωπο. Εδώ ο σύζυγος που έχει και τρια παιδιά με την αγαπημένη του γυναίκα, γνωρίζει μια κοπέλα και μπλέκει παρά το γεγονός ότι και αυτός και η ερωμένη του θέλουν να αποφύγουν το μπλέξιμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επόμενη ταινία «Σαββατοκύριακο στο Παρίσι», του Ρότζερ Μίτσελ, στην οποία με την ελπίδα να αναζωογονήσουν το γάμο τους και με αφορμή την 30η επέτειο τους, ο Νικ και η Μεγκ ξεκινάνε για ένα ταξίδι στο Παρίσι, όπως ακριβώς είχαν κάνει στο μήνα του μέλιτος. Εκεί, συναντούν τον Μόργκαν, έναν επιτυχημένο πρώην συμφοιτητή του Νικ, ο οποίος τους καλεί σε ένα πάρτι που θα σταθεί αφορμή για να αλλάξει τόσο η σχέση τους, όσο και οι απόψεις τους για τη ζωή.
Τέλος, έχουμε και την κωμωδία «22 Jump Street», από αυτές που δύσκολα γελάμε εδώ στην Ελλάδα, των Φιλ Λόρντ και Κρίστοφερ Μίλερ, στην οποία οι Τσάνινγκ Τέιτουμ και Τζόνα Χιλ επιστρέφουν στους ρόλους των δυο γκαφατζήδων αστυνομικών. Οι δυο τους, θα χρειαστεί να ανταλλάξουν τα όπλα τους με κάρτες μέλους σε Αδελφότητες Κολεγίου και θα ζήσουν πανεπιστημιακές εμπειρίες προκειμένου να εξιχνιάσουν μια επικίνδυνη μυστική οργάνωση. Ταυτόχρονα θα ανακαλύψουν ότι η ζωή στο κολέγιο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, χαοτική και επικίνδυνη. 
(Δημοσιεύεται 7/8/14 στην Αμαρυσία)