7/11/13

Εγώ κι εσύ (Io e te)


Ακούς για μια ταινία με θέμα τη μετάβαση από την εφηβεία στην ωριμότητα με  σκηνοθέτη τον  Μπερτολούτσι (του «Τελευταίου ταγκό στο Παρίσι» και του «La Luna») και περιμένεις ένα τολμηρό φιλμ εκρηκτικών σχέσεων. Αντί αυτού όμως παρακολουθείς μια light ιστορία δύο παιδιών που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, τα οποία λύνονται με ακόμα ευκολότερο τρόπο.
Ο έφηβος Λορέντζο που είναι εσωστρεφής, αλλά και καλό παιδί, κάνει την επανάστασή του, με το να μην πάει εκδρομή στα χιόνια με το σχολείο του και απομονώνεται στο υπόγειο τις αντίστοιχες μέρες για να κάνει τη ζωή του, όπως αυτός θέλει. Από την άλλη, η ετεροθαλής και μεγαλύτερη αδερφή του Ολίβια, κατεβαίνει στο ίδιο υπόγειο για να κρυφτεί μερικές μέρες σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Η συνάντησή τους, η οποία στην αρχή θα τους φέρει σε σύγκρουση, θα εξελιχθεί σε σχολείο.
Ο μεν Λορέτζο αν και μικρότερος θα φερθεί ώριμα, θα τη φροντίσει και θα επιδράσει ως καταλύτης στην αποτυχημένη ζωή της. Η δε Ολίβια θα διδαχθεί την δημιουργική στάση απέναντι στη ζωή.
Ωραίο το θέμα, καλές οι ερμηνείες των δύο νεαρών ηθοποιών, αλλά ο Μπερτολούτσι δεν καταφέρνει να απογειώσει την ταινία, η οποία όμως αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της εφηβείας, μπορούν να αντιμετωπισθούν από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, χωρίς ομοφυλοφιλικές soft πορνό σκηνές.
Υπόθεση: Ο Λορέντζο είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους γύρω του, καθώς και με την οικογένειά του. Ανακοινώνει στους γονείς τους ότι θα ταξιδέψει στο βουνό για να κάνει σκι, αντ' αυτού όμως κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού του, απομονωμένος από τους πάντες. Η ηρεμία του διαταράσσεται όταν η μεγαλύτερη ετεροθαλής αδελφή του, η ατίθαση Ολίβια, τον ανακαλύπτει και μένει μαζί του.
Σκηνοθεσία: Μπερνάντο Μπερτολούτσι
Με τους: Τέα Φάλκο, Τζάκοπο Όλμο Αντινόρι, Σόνια Μπεργκαμάσκο, Βερόνικα Λαζάρ, Τομάζο Ράνιο, Πίπο Ντελμπόνο, Ροντόλφο Κορσάτο
Προβάλλεται από 7/11/2013
(Κριτική μου για το myFilm)
***
Το μυθιστόρημα «Εγώ κι εσύ» του Νικολό Αμανίτι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.