30/8/13

Το τέλειο χτύπημα (The best offer)

The best offer του Τορνατόρε στον κινηματογράφο!
Το «Σινεμά ο παράδεισος» του Τζιουζέπε Τορνατόρε είναι μια από τις 100 αγαπημένες ταινίες μου. Αυτή του η ταινία, τις ανέβασε σε 101.
Η ιστορία και το σενάριο σ’ αυτή την ταινία είναι πρωτότυπα και έξυπνα και η ερμηνεία του Τζέφρι Ρας συγκλονιστική. Η σκηνοθεσία καθηλωτική, η εν γένει ατμόσφαιρα (ανάμεσα σε έργα τέχνης και νεοκλασικά ή μπαρόκ κτήρια) μυστηριακή (σε βαθμό να θυμίζει Χίτσκοκ που, μη ξεχνάμε, είχε αναγάγει σε θρίλερ το «Ρεβέκκα» της Δάφνης Ντι Μοριέ) και η μουσική του Ένιο Μορικόνε (παρά τις αμυδρές επαναλήψεις των κλασικών μοτίβων του, όπως του «Κάποτε στην Αμερική») ατμοσφαιρική, όσο δεν παίρνει.
Με δυο λόγια, η ταινία «Η πλέον καλύτερη προσφορά» (όπως είναι ο αγγλικός της τίτλος) είναι ένα αριστούργημα, ένα ψυχογράφημα πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στον έρωτα, στην υποκρισία, στο θέατρο που παίζουμε καθημερινά για κάποιο λόγο. Και όπως λέει στον Τζέφρι Ρας, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ σε κάποια στιγμή της ταινίας: «Τα πάντα μπορεί να είναι ψεύτικα, αγαπητέ μου Βίρτζιλ. Η χαρά, ο πόνος, το μίσος, η αρρώστια, η ανάρρωση… ακόμα και ο έρωτας». Πόσο μάλλον ο κινηματογράφος, θα συμπλήρωνα για να σας κλείσω κι εγώ το μάτι, όπως κάνει ο Τορνατόρε στο τέλος της ταινίας, που βάζει στα χείλη μιας αυτιστικής κοπέλας (Αμάντα Γουόκερ) με εξαιρετική μνήμη και υπολογιστική ικανότητα τα λόγια: «Ξέρεις πόσα μπορεί να κάνει ένας κινηματογραφιστής;».
Ύστερα απ’ όλα αυτά λοιπόν, και ενώ η πρότασή μου είναι να δείτε οπωσδήποτε αυτή την ταινία, έρχεται η εταιρεία διανομής και της αλλάζει τον πρωτότυπο τίτλο (The best offer) και καταστρέφει όλη την μαγεία: του μυστηρίου, της γλυκιάς προσμονής, του αιφνιδιασμού. Τη μαγεία του κινηματογράφου, αδερφέ.
Διότι ο θεατής, όταν του μιλάς πρώτα για ένα «τέλειο χτύπημα» και ύστερα του λες ότι «πελάτισσα του Βίρτζιλ θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή», προετοιμάζεται για την έκπληξη και εύλογα προβλέπει την ανατροπή στην εξέλιξη αυτού του σύγχρονου, ερωτικού, δραματικού φιλμ νουάρ.
Υπόθεση: Ο Virgil Oldman (Geoffrey Rush) είναι ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Εκκεντρικός, σνομπ και ανορθόδοξος δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν και ειδικά στο αντίθετο φύλο να τον πλησιάσει. Όταν η Claire (Sylvia Hoeks), μια κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητάει τη βοήθεια του, ο Virgil θα αισθανθεί μια ακαταμάχητη έλξη για εκείνη.
Σκηνοθεσία: Τζιουζέπε Τορνατόρε
Με τους: Τζέφρι Ρας, Τζιμ Στάρτζες, Σίλβια Χοκς, Ντόναλντ Σάδερλαντ
Προβάλλεται από 5/9/2013 
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm)