25/6/20

Γυναικεία υπόθεση - Military wives

Εποχή που η Μεγάλη Βρετανία έχει στείλει στρατό στο Αφγανιστάν. Οι σύζυγοι των ανδρών μιας συγκεκριμένης μονάδας, έχουν μείνει πίσω με τη σύζυγο ενός επιλοχία (Σάρον Χόργκαν) να έχει αναλάβει την ενθάρρυνσή τους και την απασχόλησή τους, για να μη σκέφτονται τα δυσάρεστα ενός πολέμου, που κανονικά δεν θα έπρεπε να τις απασχολεί. 

Ο στρατιωτικός διοικητής του κέντρου όμως, θέλει και τη σύζυγο ενός συνταγματάρχη (Κριστίν Σκοτ Τόμας), που πήγε εθελοντικά στην αποστολή, να επιβλέπει τις ενέργειες τις γυναίκας του επιλοχία. Η σύγκρουση των δυο χαρακτήρων είναι βέβαιη και όχι μόνον εξαιτίας της βαθμολογικής διαφοράς των αντρών τους, που έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις των συζύγων. 
Πρόκειται για δυο γυναίκες με ισχυρούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, που ακόμα και όταν χαμογελούν διακρίνεις ότι «δεν πάει η μια την άλλη». Ο στόχος τους όμως είναι κοινός: να δημιουργήσουν ένα χόμπυ που να μπορεί να διασκεδάζει όλες τις «συζύγους των στρατιωτικών» που έχουν φύγει για το μέτωπο.
Ολόκληρο το πρώτο μέρος της ταινίας αναλώνεται στην επιφανειακή (μη το κάνουμε μελόδραμα) σκιαγράφηση των χαρακτήρων των μελών της ομάδας και στην υποβόσκουσα –και άλλοτε φανερή- σύγκρουση των δυο επικεφαλής. Οι σκηνές της αμηχανίας και οι προσπάθειες επιβολής της μιας άποψης, στην αρχή φαίνονται κωμικές. Τουλάχιστον, μέχρι να συμπέσουν τα γούστα όλων στον τομέα της μουσικής χορωδίας. Γεγονός που θα κινήσει το ενδιαφέρον και των στρατιωτικών που έχουν μείνει πίσω. Οι χαρακτήρες των Χόργκαν και Τόμας κρύβουν θέματα που επηρεάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και τις συμπεριφορές τους απέναντι στις άλλες. 
Το δεύτερο μέρος, ξεφεύγει με αφορμή τη γνωστοποίηση του πρώτου θανάτου στρατιωτικού στο Αφγανιστάν. Το άγχος και η αγωνία για την επικράτηση, θα αντικατασταθούν από τη θλίψη και τον πόνο. Τα στοιχεία αυτά θα τους βγουν στο τραγούδι και θα υποχωρήσουν, όταν τους ανακοινώσουν ότι πρόκειται να τραγουδήσουν στο Φεστιβάλ Μνήμης που θα γίνει στο Άλμπερτ Χολ.
Έχοντας δει το «Άντρες έτοιμοι για όλα» (1997) του Πίτερ Κατανέο, ξέρεις πού το πάει η ταινία και δεν κάνω spoil. 
Αυτό που μένει από το φιλμ για τις «γυναίκες των στρατιωτικών», που στηρίζεται σε πραγματική ιστορία, είναι οι ερμηνείες των Κριστίν Σκοτ Τόμας (που κουβαλάει και τον πόνο ενός χαμένου παιδιού στο σενάριο) και της «σκληρής» Σάρον Χόργκαν, χωρίς να σε δυσαρεστούν και οι υπόλοιπες κυρίες, παρά την αμφιταλαντευόμενη κατάσταση που δημιουργείται.
Η μουσική και τα τραγούδια της ταινίας συμβάλλουν σε μια όχι δυσάρεστη, αλλά οπωσδήποτε «πατριωτική» για τους Βρετανούς ατμόσφαιρα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/6/2020
Είδος: Κωμωδία, Δράμα (112΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2019)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Κατανέο
Παίζουν: Κριστίν Σκοτ Τόμας, Σάρον Χόργκαν, Έμα Λόουντς, Γκάμπι Φρεντς, Λάρα Ρόσι, Έιμι Τζέιμς Κέλι, Γκρεγκ Γουάιζ, Λάουρα Τσέκλι
Σύνοψη: Με τους συντρόφους τους να υπηρετούν στο Αφγανιστάν, μια παρέα γυναικών δημιουργούν μια χορωδία στο σπίτι και ξαφνικά βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων στα μέσα ενημέρωσης και του παγκόσμιου κινήματος.
Διανομή: Spentzos Film