25/6/20

Νεντ Κέλι, ο Νο1 καταζητούμενος - True history of the Kelly Gang

Ο Νεντ Κέλι υπήρξε μια αμφιλεγόμενη εγκληματική προσωπικότητα για τους Αυστραλούς. Κατά άλλους ήταν ένας αδίστακτος ληστής, που -μεταξύ άλλων- χρησιμοποιούσε ομήρους για να τη γλυτώνει και κατ’ άλλους ήταν ένας επαναστάτης κατά των αποικιοκρατών Βρετανών και της αστυνομίας που συνεργαζόταν μαζί τους. 

Μη έχοντας διαβάσει τη νουβέλα του Πίτερ Κάρεϊ πάνω στην οποία βασίζεται η ταινία του Τζάστιν Κουρζέλ και βλέποντας την ταινία, αυτό που καταλαβαίνεις είναι ότι ο Νεντ και η μητέρα (την οποία υποδύεται η Έσι Ντέιβις) που τον ανέθρεψε ήσαν δυο άτομα που αγαπιόντουσαν υπερβολικά σε βαθμό που η μητέρα του να εκφράζει την τρυφερότητά της προτρέποντάς τον να γίνει ένας σκληρός και αδίστακτος άντρας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τον «ανάθεσε» σε ένα διεφθαρμένο τύπο με το όνομα Χάρι Πάουερ, που θα γινόταν μέντοράς του στη διαμόρφωση του εγκληματικού του χαρακτήρα.
Η ταινία του Κουρζέλ (δεν είμαι βέβαιος ότι είναι απόλυτα βιογραφική) είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: αυτό της εφηβείας του Νεντ, όπου τον υποδύεται ο νεαρός Ορλάντο Σβερντ και έχει τίτλο «Αγόρι» και τα άλλα δύο που ο Νεντ έχει ωριμάσει και γίνεται άντρας οπότε τον υποδύεται ο Τζορτζ Μακέι.
Στο πρώτο μέρος και κάτω από μια εξαιρετικά υποβλητική μουσική που αγχώνει το θεατή, ο ίδιος ο Νεντ αφηγείται πως εξελίχθηκε από αθώο παιδάκι σε παράνομος, ύστερα από συμπεριφορές που προσέβαλαν τη μητέρα του και τα οκτώ αδέρφια του. Η αφήγηση προκύπτει από μια επιστολή που βρέθηκε να έχει υπαγορεύσει, διότι ο ίδιος ήταν αγράμματος, και η απεικόνιση από τον Κουρζέλ είναι εξαιρετικά δυστοπική και προετοιμάζει το θεατή για την κορύφωση, που θα είναι οι μάχες του με την αστυνομία μέχρι τη σύλληψη και την εκτέλεσή του.
Το δεύτερο και το τρίτο μέρος είναι σαν να έχουν γυριστεί από άλλο σκηνοθέτη ή σαν να αποτελούν άλλο είδος ταινίας με την ένταση να πέφτει και τη δραματικότητα του πρώτου μέρους, να δίνει τη θέση της σε μια πιο αργή αφήγηση που περιγράφει τη σχιζοφρενική πλέον προσωπικότητα του Νεντ Κέλι και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται κάτω από την τοξική σχέση που είχε με τη μητέρα του, με κορύφωση να του υπαγορεύει ακόμα και τη στάση του μπροστά στο δήμιο που θα τον εκτελούσε.
Αμφιλεγόμενος ο Αυστραλός ήρωας (ή διαβόητο κάθαρμα), αμφίρροπο και το αποτέλεσμα της ταινίας, στην οποία όμως αφήνουν έντονα τα σημάδια τους οι ερμηνείες των Ντέιβις, Μακέι, Χουλτ και Μακένζι, καθώς και τα καταλυτικά περάσματα των Ράσελ Κρόου (στο ρόλο του μέντορα Χάρι Πάουερ) και Τσάρλι Χάναμ (στο ρόλο του λοχία Ο’ Νιλ).
Εκπληκτική η δυστοπική φωτογραφία του Άρι Βέγκνερ στην έρημο με την πνιγηρή ατμόσφαιρα των ξερών κορμών δέντρων και τα αρνητικά εφέ μέσα στη νύχτα, όπως και η «εκνευριστική» μουσική του Τζεντ Κουρζέλ, που σε μια σφαγή μου θύμισε έντονα το θέμα (με τα βιολιά) του Μπέρναρντ Χέρμαν στην εμβληματική σκηνή του μπάνιου στο «Ψυχώ». 
Ταινία που από άλλους θα αγαπηθεί και άλλοι θα τη μισήσουν. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/6/2020
Είδος: Αστυνομική, Βιογραφία, Δράμα (124΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Αυστραλία (2019)
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κουρζέλ
Παίζουν: Τζορτζ Μακέι, Έσι Ντέιβις, Νίκολας Χουλτ, Ορλάντο Σβερντ, Τόμασιν Χάρτκουρτ Μακένζι, Σον Κίναν, Ερλ Κέιβ, Μάρλον Γουίλιαμς, Τσάρλι Χάναμ, Ράσελ Κρόου
Σύνοψη: Εμπνευσμένη από την βραβευμένη νουβέλα του Peter Carey η ταινία ξετυλίγει τον μύθο του πιο διαβόητου ληστή στην Αυστραλία του 1870. Μία ιστορία που ξεκινάει από  νεαρή ηλικία έως τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του και εξερευνά  τα όρια μεταξύ καλού και κακού.
Διανομή: Spentzos Film