26/2/20

Εξαφανισμένος - Madre

Βασισμένο σε μια μικρού μήκους ταινία του Σορογκόγιεν, το φιλμ θα μπορούσε να είναι και ένα αρκετά καλό θρίλερ, αλλά όμως παραμένει μια ταινία ανθρωπίνων σχέσεων.
Η προηγουμένη μικρού μήκους ταινία αποτελεί τις εναρκτήριες σκηνές του Madre, κατά τις οποίες η Έλενα, μητέρα ενός 6χρονου αγοριού λαβαίνει στη Μαδρίτη ένα τηλεφώνημα απελπισίας από το γιό της, ο οποίος της λέει ότι έχει χαθεί σε μια παραλία της Γαλλίας, όπου τον εγκατέλειψε ο πατέρας του πηγαίνοντας μέχρι το αυτοκίνητο για να φέρει τα παιχνίδια του και ποτέ δεν επέστρεψε. 

Η Μάρτα Νιέτο, που υποδύεται την Έλενα, από την πρώτη στιγμή δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας εκφράζοντας την απόγνωσή της και την αδυναμία της να βοηθήσει αλλά και την αγανάκτησή της για τον ανεύθυνο σύζυγό της και πατέρα, ειδικά από τη στιγμή που ο 6χρονος λίγο πριν πέσει η μπαταρία του κινητού του, της λέει ότι στην ερημική παραλία εμφανίζεται ένας άντρας με άγνωστες διαθέσεις.
Από εκεί και πέρα το θέμα της εξαφάνισης του παιδιού εξαντλείται, δεν έχουμε νέα του, το θρίλερ πάει περίπατο και δέκα χρόνια αργότερα η Έλενα εργάζεται σε μια παραλιακή καφετέρια στη Γαλλία, όπου συναντά ένα νεαρό 16χρονο, που έχει τα χαρακτηριστικά του γιού της. Θα τον πλησιάσει διακριτικά, αυτός θα την αντιληφθεί και θα ξεκινήσουν μια άβολη σχέση, αφού οι σκοπιές από τις οποίες οι δύο χαρακτήρες βλέπουν ο ένας τον άλλο είναι τελείως διαφορετικές. Ένας έφηβος με ερωτικές ανησυχίες και μια νεαρή μητέρα σε απόγνωση με εσωτερικές συγκρούσεις πάνω στο πώς θα διαχειριστεί τον έφηβο και την οικογένειά του.
Ο σκηνοθέτης Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, που μας έχει χαρίσει τα επιτυχημένα «Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει» (2016) και «Ο έκπτωτος» (2018) σ’ αυτό το φιλμ ξεχειλώνει την ιδέα τη δικής του μικρού μήκους ταινίας και δημιουργεί ένα δράμα χαρακτήρων και καταστάσεων βασισμένος στο χαρακτήρα της μητέρας που δεν μπορεί να ξεπεράσει την εξαφάνιση του παιδιού της και στην απόγνωσή της κάνει ολέθρια λάθη, τόσο για τον εαυτό της όσο και για τους άλλους. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/2/2020
Είδος: Δράμα, Θρίλερ (128’)
Χώρες: Γαλλία, Ισπανία (2019)
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκογιέν 
Παίζουν: Μάρτα Νιέτο, Ζιλ Ποριέ, Άλεξ Μπρέντεμουλ, Αν Κονσινί, Φρεντερίκ Πιερό, Γκιγιόμ Αρνόλ
Σύνοψη: Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση του 6χρονου γιου της Έλενα. Στην τελευταία επικοινωνία που είχαν ο μικρός είχε τηλεφωνήσει για να της πει ότι είχε χαθεί σε μια παραλία στη Γαλλία και ότι δεν μπορούσε να βρει τον πατέρα του. Σήμερα, η Έλενα ζει στην ίδια παραλία, και δουλεύει σ’ ένα εστιατόριο. Έχει επιτέλους αρχίσει να αφήνει πίσω της το τραγικό αυτό συμβάν, όταν γνωρίζει έναν γάλλο έφηβο που της θυμίζει έντονα τον χαμένο της γιο. Οι δυο τους θα αναπτύξουν μια σχέση που θα σπείρει χάος και καχυποψίες στους γύρω τους...
Διανομή: Seven Films