26/2/20

Αγώνας για δικαιοσύνη – Just mercy

Δικαστικό δράμα για τα προβλήματα των φυλετικών διακρίσεων στο νομικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα σύστημα «που σου φέρεται καλύτερα όταν είσαι πλούσιος και ένοχος, παρά όταν είσαι φτωχός και αθώος», όπως αναφέρει και ο ήρωας σε κάποια στιγμή του φιλμ.
Η ιστορία είναι πραγματική και βασίζεται στα απομνημονεύματα του δικηγόρου Μπράιαν Στίβενσον, στα οποία περιλαμβάνονται αρκετές δικαστικές υποθέσεις που είχαν πάρει στραβό δρόμο.

Σύμφωνα με το βιβλίο, το 1988 ο δικηγόρος αποφασίζει να πάει στην Αλαμπάμα για να αγωνιστεί κατά της αδικίας, αποφασισμένος να βοηθήσει όσους κινδυνεύουν. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, ο Γουόλτερ ΜακΜίλιαν έχει καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο μιας 18χρονης που δεν διέπραξε και έχει αφεθεί στη μοίρα του, ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες δυο προηγουμένων δικηγόρων.
Ο Μπράιαν Στίβενσον θα αναλάβει να επιτύχει αναθεώρηση της δίκης και εκεί αρχίζει το suspense του φιλμ, αφού αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση σε μια πολιτεία που είναι σαφώς προκατειλημμένη εναντίον των εγχρώμων.
Η ταινία είναι αιχμηρή, ισορροπημένη δραματικά και υποδειγματικά ερμηνευμένη από τον Τζέιμι Φοξ στο ρόλο του αδίκως καταδικασμένου σε θάνατο Γουόλτερ ΜακΜίλιαν, χωρίς να υστερεί ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν που υποδύεται τον Μπράιαν Στίβενσον, δικηγόρο από το Χάρβαρντ που εργάζεται για λογαριασμό της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Πρωτοβουλία Ίσης Δικαιοσύνης».
Η Μπρι Λάρσον υποδύεται την Εύα, εκπρόσωπο της Οργάνωσης η οποία δεν έχει πτυχίο νομικής, αλλά δουλεύει με την καρδιά της αναλαμβάνοντας να βρίσκει στους αδικημένους τους σωστούς δικηγόρους. Καταλήγει να δουλεύει με τον Μπράιαν και τον βοηθάει παρά τις όποιες αντιξοότητες.
Παρά το μεγάλο μήκος της (137’) η ταινία κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος μένει ικανοποιημένος από τους βασικούς ερμηνευτές. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/2/20
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (137’)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον
Παίζουν: Μάικλ Μπι Τζόρνταν, Τζέιμι Φοξ, Μπρι Λάρσον, Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Ρέιφ Σπαλ, Ρομπ Μόργκαν
Σύνοψη: Μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ, ο Μπράιαν (Μάικλ Μπι Τζόρνταν) θα μπορούσε να είχε επιλέξει μία προσοδοφόρα επαγγελματική πορεία. Αντιθέτως, κατευθύνεται στην Αλαμπάμα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους καταδικάζονται άδικα. Αναλαμβάνει την υπόθεση του Γουόλτερ ΜακΜίλιαν (Τζέιμι Φοξ), που το 1987, καταδικάζεται σε θάνατο χωρίς αποδείξεις για την περιβόητη δολοφονία ενός 18χρονου κοριτσιού. Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Μπράιαν εμπλέκεται σε ένα λαβύρινθο νομικού και πολιτικού παρασκηνίου, απροκάλυπτου και αναίσχυντου ρατσισμού, καθώς παλεύει για τον Γουόλτερ και άλλους σαν αυτόν, με τις πιθανότητες - και το σύστημα - να είναι εναντίον τους.
Διανομή: Tanweer