29/1/20

Το απίθανο ταξίδι ενός φακίρη - L' extraordinaire voyage du fakir

Ένα σύγχρονο παραμύθι που θα μπορούσε να έχει ξεπεταχθεί από τις χίλιες και μία νύχτες, αλλά δεν είναι αραβικό και κατατάσσεται σε αυτά του μπόλιγουντ.
Ο Ντανούς είναι ένας χαρισματικός για τα μέτρα του μπόλιγουντ ηθοποιός, αφού μπορεί να παίζει και να χορεύει ταυτόχρονα, ενώ εκφράζει ένα κάρο συναισθήματα από τη χαρά και την αισιοδοξία στην απογοήτευση και την απαισιοδοξία με μεγάλη ευκολία. 

Εδώ είναι ένας μικροαπατεώνας που ξεκινάει για το Παρίσι και για να ολοκληρωθεί σωστά το παραμύθι, θα πάει εκεί μέσω Λονδίνου, Βαρκελώνης και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Σκοπός του το κλισέ: να ανακαλύψει τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο. «Είμαι τουρίστας» λέει στους πρόσφυγες με τους οποίους είναι κλεισμένος και κρυμμένος σε ένα ψυγείο όταν καταλαβαίνει ότι βρίσκεται στο Λονδίνο. Όταν εκείνοι γελάνε μαζί του, όσοι γελάνε τέλος πάντων, αυτός δεν το βάζει κάτω. Μέχρι το φινάλε.
Μαζί του η Μπερενίζ Μπεζό, χαρίζει μια ευρωπαϊκή νότα σε αυτό το φιλμ του Κεν Σκοτ, ο οποίος προσπαθεί να κάνει ινδικό παραμύθι στα χνάρια του «Ιστορία του Πι» και του «Slumdog Millionaire», από το οποίο έχει πάρει το όνομα του πρωταγωνιστή Ντεβ Πατέλ και το έχει δώσει στον «φακίρη» Λαβάς Πατέλ. Σύμπτωση.
Εν τάξει, δεν έχεις να κάνεις με μια επική ιστορία, αλλά δεν πλήττεις κιόλας. Οι περιπέτειες του «φακίρη» Πατέλ μπορεί να μην είναι συναρπαστικές και με τεράστια φιλοσοφική διάθεση, όπως ήταν του «Πι», αλλά είναι αρκετά διασκεδαστικές και με ρυθμό, διαθέτουν ευρωπαϊκό χρώμα και μπόλικο διδακτισμό.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/1/2020
Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Οικογενειακή, Περιπέτεια (100’)
Χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (2018)
Σκηνοθεσία: Κεν Σκοτ 
Παίζουν: Ντανούς, Μπερενίς Μπεζό, Έριν Μοριάρτι, Ζεράρ Ζινιό, Μπαρκάντ Αμπντί
Σύνοψη: Ο Άτζα, ένας έξυπνος νεαρός φακίρης από τη Βομβάη, ξεκινάει ένα απίθανο ταξίδι, όταν πεθαίνει η μητέρα του, με στόχο να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ του. Ανακαλύπτει τον έρωτα σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Παρίσι, έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο και τους Σομαλούς μετανάστες στην Αγγλία, αποκτά τη φήμη δεινού χορευτή στη Ρώμη και ζει την περιπέτεια μέσα σε ένα αερόστατο που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο τέλος, συνειδητοποιεί πως βρήκε τους αληθινούς θησαυρούς της ζωής – και ποιος θέλει να γίνει στην πραγματικότητα.
Διανομή: Odeon